Publisert: 04.12.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svinekjøtt uten svinebønder

Kjøtt produsert på et laboratorium (”In vitro”) kan bli framtidas kjøttproduksjon, mener forskere. Ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap (UMB) på Ås tas det utgangspunkt i stamceller fra grisungers navlestreng.


Svinekjøtt uten svinebønder

Kjøtt produsert på et laboratorium (”In vitro”) kan bli framtidas kjøttproduksjon, mener forskere. Ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap (UMB) på Ås tas det utgangspunkt i stamceller fra grisungers navlestreng.

 

Verdens første symposium for kjøtt produsert på et laboratorium (In vitro) ble avholdt i Norge i vår. Et femtitalls forskere fra Europa, Amerika og Australia/New Zealand samlet seg på Matforsk på Ås. Amerikanske The Times hadde nylig en reportasje der overskriften var: ”Er framtida kjøttproduksjon In vitro?

På UMB Ås sitter et par professorer sentralt i problemstillingen. De to er Stig Omholt som har det internasjonale nettverket og er kontaktperson på nettsiden www.invitromeat.org. Den andre er Tor Erling Lea, som forsker på dette med basis i stamceller fra gris.

Tre måter   

– Det er tre hovedmåter å forske på stamceller på til kjøttproduksjon. Vi kan starte med fosterceller, vi kan ta celler fra navlestrengen, eller vi kan ta celler rett fra muskelen, forklarer Lea. Målet er å få cellene til å utvikle seg direkte til muskler og kjøtt. På UMB Ås forskes det i øyeblikket ved at en tar stamceller fra navlestrengen til grisunger.

– Vi gjør det slik fordi vi da får tilgang til rikelig med stamceller på en enkel måte, sier Lea. Men andre steder i verden foregår forskning på andre husdyr, og en starter også på andre stadier. Både Omholt og Lea tror vi nærmer oss et gjennombrudd for forskning på ”laboratoriekjøtt”. 

– Det er veldig stor aktivitet i verden når det gjelder forskning på stamceller. Det meste er imidlertid medisinsk forsking, og relativt få personer og miljøer er knyttet til forskning på kjøttproduksjon. Spørsmålet om når en får et gjennombrudd på slik forskning henger blant annet sammen med hvor store ressurser som settes inn for å lykkes, sier Lea.

Uten korn og kraftfôr

Det som er en nøkkelen er å finne næringsløsninger som gjør at stamcellene i et laboratorium  utvikler seg til muskelceller. Og når en finner løsningen her, blir neste utfordring å lage store mengder av denne næringsløsningen på en rimelig måte. Også her skjer det forskning i Norge. Metangass fra Nordsjøen er tenkt brukt til å dyrke bakterier, som igjen skal bygge opp aminosyrer og andre viktige komponenter til ”laboratoriekjøttproduksjon”. Det betyr  kjøttproduksjon uten bruk av korn og kraftkorn.

Vil alltid finnes ku og gris

– Dagens kjøttproduksjon blir mer og mer industriell og er i mange land ikke lenger bærekraftig, sier tidligere storfebonde Omholt. Omholt tror In vitro kan gi det industrielle landbruket konkurranse. Men verken Lea eller Omholt tror ”laboratoriekjøtt” vil konkurrere ut kjøtt fra en bondegård.

– Det er utrolig komplisert å lage biff, koteletter, ribbe eller indrefilet. Det er på farse, eller pølser ”laboratoriekjøtt” kan bli et alternativ, sier Lea.

– Det vil dessuten alltid være et marked for kjøtt produsert på en bærekraftig måte på en bondegård, mener Omholt.