Publisert: 03.02.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svinefôr av kun norske råvarer

Både Norgesfôr og Felleskjøpet lager i dag faktisk svinefôr basert på norske råvarer. Men hvor reelt er det egentlig å få til dette i større skala?


Svinefôr av kun norske råvarer

Både Norgesfôr og Felleskjøpet lager i dag faktisk svinefôr basert på norske råvarer. Men hvor reelt er det egentlig å få til dette i større skala?

  – Dagens kraftfôr til svin inneholder allerede 80 % norske råvarer. Samtidig har vi aldri levd i en tid med så mange muligheter som i dag. Vi skal for eksempel øke grisen alvsframgang med 30 % de neste fem år, sa Norsvindirektør Olav Eik-Nes på Norges Bondelags kornkonferanse. Og med avl kan en også gjøre grisen mer forberedt for norske proteinråvarer.

Trude Ulven i Felleskjøpet Agri svarte på Norsvins utfordring om kraftfôr basert på 100 prosent norske råvarer. 

– Vi har prøvd dette og erstattet soya med fiskemel, men grisen smakte fisk, sa Ulven. Nå er det mulig å erstatte soya med bønner og erter, men et slikt fôr kan dessverre ikke inneholde så mye  korn som hvis vi bruker soya, forklarte Ulven. Soya inneholder 43 % protein, mens åkerbønner og erter inneholder henholdsvis 27 og 20 %. Det betyr at kornråvare i fôret blir mindre. Dessuten både erter og åkerbønner er vanskeligere å dyrke enn hvete, bygg og havre. 

– Men det finnes muligheter framover. Vi kan for eks bruke fjørfemel til gris. Det finnes dessuten muligheter for protein i alger, tang og tare, sjøpung, gjær, insekter og matavfall, sa Ulven..  

100 prosent norsk

Både Felleskjøpet og Norgesfôr selger i dag faktisk et svakt slaktegrisfôr med kun norske råvarer. Hos Felleskjøpet Agri er soya erstattet med fiskemel, erter, åkerbønner og raps. Fôret heter Vekst 105 norsk. Det koster ca. 18 øre eller fem prosent mer enn vanlig 105. 

– Vi selger relativt lite av det,  men det finnes i sortimentet.  De som kjøper har ofte utegris og lager nisjegris, sier Petter Nyeng i Felleskjøpet Agri. Også Norgesfôr Vestfoldmøllene tilbyr et lignende fôr. 

– Vårt fôr heter Ideal 70 N, og det har nordiske vegetabilske råvarer. Erter og bønner er dyrket lokalt, mens rapsen er svensk, forteller Hilde Faaland Schøyen i Vestfoldmøllene. I Vestfold er prisen for Ideal 70 N faktisk den samme som for vanlig Ideal 70, men så langt finnes omtrent ikke kunder. 

Hos Norgesfôr Strand i Hedmark har det derimot blitt et visst salg. 

– Vår variant med norske fôrråvarer har solgt 1200 tonn siste året, og salget ser ut til å øke, opplyser Halvor Nordli i Norgesfôr Strand.        

Nytt fôrkonsept gir større smågris

Også i Danmark har de lagt om purkefôringa de seinere år. Et nytt fôkonsept fra Danish Agro (Felleskjøpet i Danmark) til purker har gitt større fødselsvekt og dermed bedre overlevelse av smågriser. I en forsøksbesetning (referert på Agromek) veier nå en nyfødt smågris ca. 1350 gram. Det er 170 gram høyere vekt enn i 2014. Og kun én av seks smågriser i besetningen veide under 1000 gram. Det nye fôrkonseptet har som i Norge et spesialfôr til drektige purker og et til diegivende purker. Når det gjelder fôrinnholdet er noen av hemmelighetene med ny purkefôring mer aminosyrer, syrevalset korn og gjærplus (melkesyrebakterier pluss gjærbakterier). I sum skal dette gi bedre melkeevne hos purka, men samtidig også mindre vekttap/bedre hold. Syrevalset korn gir blant annet lavere fôrforbruk, og brukes også til slaktegris.