Publisert: 26.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svinedysenteri i Bø, men salmonellamistanke avkreftet

Mistanken om salmonella i en formeringsbesetning til en større svineprodusent i Sola kommune i Rogaland er avkreftet. Men det er dessverre brutt ut svinedysenteri i purkeringen i Bø i Telemark.


Svinedysenteri i Bø, men salmonellamistanke avkreftet

Mistanken om salmonella i en formeringsbesetning til en større svineprodusent i Sola kommune i Rogaland er avkreftet. Men det er dessverre brutt ut svinedysenteri i purkeringen i Bø i Telemark.

 

Utbruddet av svinedysenteri i Bø får økonomiske konsekvenser for en rekke grisebønder i Telemark og Vestfold. Veterinærkonsulent i Gilde Tønsberg, Audun Skomsøy, sier til Svin at det spesielle ved denne saken er omfanget, altså at sjukdommen rammer en hel purkering. Men det skal ikke være nødvendig å slakte besetningene.

– Slakting er helt uaktuelt. Her er det medisinering av dyr og flytting av andre dyr som gjelder, sånn at de ikke smitter hverandre. Det er jo ulike aldersgrupper og typer dyr, som vi helst ikke skal blande sammen, sier Skomsøy.

Den sjukdomsrammede purkeringen består av elleve griseoppdrettere i Telemark og Vestfold. Navet i ringen ligger i Bø i Telemark.

Svinedysenteri rammer unggris og ung slaktegris. De plages av diaré, og vokser derfor saktere. Verst er problemene når de er 30–50 kilo tunge. Etter hvert blir de immune mot bakterien. Det kan bli både kostbart og arbeidskrevende å bli kvitt sjukdommen.

– Det er først og fremst to ting som må gjøres. Vi må i en periode medisinere alle dyr i besetningen. Dernest må det rengjøres ekstra godt i denne perioden.

Grisedysenteribakterien er en tarmbakterie, som har vært i det norske svineproduksjonsmiljøet i flere tiår. Den er slik sett et forholdsvis udramatisk fenomen, men det spesielle denne gangen er som sagt at den rammer mange produsenter samtidig på grunn av deres tette driftsmessige samarbeid.

– Vi må leve med dette, men det er klart at det oppleves som litt skremmende for enkelte av deltakerne i ringen. Folk takler jo dette forskjellig, men det som har skjedd understreker hvor viktig det er med smittesluser, skoskift, klesskift og så videre, sier veterinærkonsulenten.

Svinedysenteri er ufarlig for mennesker, og hvis reglene følges får det ingen konsekvenser verken for juleribba eller annen mat av gris. Men det tar tid å kvitte seg med sykdommen.

– Bakterien er slik at vi helst vil sanere på sommeren, så vi får god tid til å planlegge. Jeg regner med at vi kvitter oss med problemet til sommeren, slik at ringen er kvitt problemet neste høst, sier Audun Skomsøy.