Publisert: 14.08.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svinebønder profilerer ny Edelgris

I september lanserer Nortura sin nye gris, en krysning med 50 prosent durocfar. Lanseringen gjøres med egen nettside der livet fra seks svinegårder presenteres.  


Svinebønder profilerer ny Edelgris

I september lanserer Nortura sin nye gris, en krysning med 50 prosent durocfar. Lanseringen gjøres med egen nettside der livet fra seks svinegårder presenteres.  

I september starter Nortura markedsføringen av den nye norske grisen, en krysning med ren durocfar og Norhybrid purke. Det betyr at andelen duroc økes fra 25 til 50 prosent. Lanseringen blir gjort noe annerledes en tidligere.

– Vi ønsker å bruke bonden mer i kommunikasjonen med forbrukeren. Samtidig vil vi fortelle om den nye grisen, forklarer Kjell S. Rakkenes, konserndirektør kommunikasjon og samfunnskontakt i Nortura til Svin. Nygrisen skal selges under dagens merkenavn, det vil si Gilde Norsk Edelgris.

 

Seks svinebønder på nett

En viktig kjerne i nylanseringen er at seks svinebønder fra Rogaland i sør til Nordland i nord får en egen nettside. Siden blir operativ fra midten av september, og heter www.nygris.no.

– Bøndene skal fortelle om svineproduksjonen, livet på gården og legge ut bilder fra grisebingen. I tillegg blir det video, konkurranser og annet interessant om den nye norske grisen, forteller Rakkenes. Han tror dette vil øke oppmerksomheten rundt gris generelt og kanskje etterspørselen etter svinekjøtt i Norge.

– Svinekjøtt er grunnfjellet i nordmenns kosthold. Vi må ikke snakke ned grisens muligheter. Og her har vi en ny gris som både er mør, smakfull og saftig, sier Rakkenes.

Han har selv nylig vært på ferie i Spania og Frankrike.

– Under middagene spurte jeg alltid etter hvilken kjøttrett restauranten anbefalte. Oppsiktsvekkende ofte fikk jeg en rett med svinekjøtt som svar. Dette samsvarer med trendrapporter om at svinekjøttet er i ferd med å gjøre comeback på europeiske restauranter. Kanskje en ny giv for svinekjøtt er på vei også i Norge, håper Rakkenes.  

 

Viktig at noe skjer på gris

– Vi føler at grisen har vært i skyggen den seinere tida, og derfor er det gledelig at Nortura nå satser så sterkt på dette, seier Anne Karin Grødeland (31) på Veisholen Griseri, Orre i Klepp. Hun og mannen Roar (31) tok over gården fra besteforeldrene hennes for sju år siden. Det har ikke bare vært gode dager. I 2010 brant grisehuset. Men året etter stod nytt grisehus oppe. Produksjon i dag er drøyt 100 purker med framfôring av 1000 slaktegris (utvidet konsesjon). Besetningen har SPF-status, og er et skikkelig familiebruk.

– I tillegg til meg og Roar er foreldrene mine aktivt med i drifta selv om de aldri har eid gården, forteller Ann Karin. Både hun og Roar har også ulike lokale verv. Roar sitter for tiden i kommunestyret for Klepp Senterparti, mens Anne Karin er lokal tillitsvalgt i Nortura Klepp.

– Det er spennende at Nortura lager et stunt på gris nå. Vi stiller selvsagt opp på det. Det er også spennende at dette er landsomfattende, sier Anne Karin. Akkurat helt hvordan det er å bli nettbonde vet de ikke enda.

– Men vi må ta en del bilder og legge inn kommentarer om hva som skjer på gården, sier svinebonden fra Klepp.