Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svin og kjærlighet

– Vi som er gårdbrukere har et heldig utgangspunkt. Vi kan bruke gården til å få tettere og bedre kontakt med barn og ektefelle, sier svinebonde Terje Sand i TV2s «Jakten på kjærligheten».


Svin og kjærlighet

– Vi som er gårdbrukere har et heldig utgangspunkt. Vi kan bruke gården til å få tettere og bedre kontakt med barn og ektefelle, sier svinebonde Terje Sand i TV2s «Jakten på kjærligheten».

 

Mot vest er det åpent landskap med åkre og Glomma. Mot øst strekker skogene seg til Sverige. Herfra, på gården Skirseth, jakter Terje Sand (52) på kjærligheten. I november vil du kunne følge livet hans på gården sammen med seks-sju hundre slaktegris og tre mulige partnere.

Forrige runde med ”jakten på kjærligheten” hadde også en grisebonde som deltager. Årets runde har to, men bare én der grisen har stor betydning for gården økonomisk.

Terje har tre (nesten) voksne barn fra et tidligere ekteskap, men ønsker å prøve lykken igjen. Han er ikke skremt av at det ikke lyktes for den forrige bonden med gris i denne programserien.

Skirseth er en gammel gård der både stabbur og deler av gamlelåven er bevart. Våningshuset er også i gammel stil, med stort romslig kjøkken. Men husene med slaktegris er nye. Et fra 1995 og et nesten nytt satt opp i 2003. Men de glir likevel fint inn og ødelegger ikke det gamle tunet.

 

SATSER PÅ GRIS

– Jeg er vokst opp på en gård med gris i andre enden av bygda. Det var derfor naturlig å satse videre på gris når denne gården ble overtatt fra et par onkler, forteller Terje. Og med 330 dekar kornjord er slaktegris en grei kombinasjon. I Nes er det også veldig bra svinemiljø. Broren hans på hjemgården har hatt gris, men ga seg under forrige runde med overproduksjon.

– Noen må gi seg nå også, men jeg fortsetter, sier Terje. Han mener likevel at lav pris på både smågris og kjøtt er viktigste virkemiddelet framover for å kjøle ned svineproduksjon.

– Det må svi både for smågrisprodusenter og oss som har slaktegris for at vi igjen kan få kontroll over markedet, mener Sand. Purkeslakting kan være en løsning, men da må den i så fall ordnes slik at ikke en generasjon gir seg, mens neste generasjon starter opp i stedet. Det finnes mange kreative løsninger for å tilpasse seg slike ordninger, sier Sand.

 

GÅRDEN – GODT UTGANGSPUNKT FOR KJÆRLIGHET

Ingen av de tre jentene Terje inviterte med til gården kommer fra gård.

Livet på en gård er derfor fremmed for dem. Men de likte det de så. Både gårdstunet og stort kjøkken med åpen løsning inn til stua gjorde et positivt inntrykk, forteller Terje. De hadde også flott gårdsfest med dans der damene ble kjent med naboer og venner. Da serverte Terje thailandsk svinegryte med suksess.

Under innspillingen var det foruten Terje og tre damer, fem-seks filmfolk på gården.

– De vennet vi oss til. Det vanskelige var å forholde seg til tre damer på en gang, synes Terje.

Selv lærte han også mye gjennom innspillingen. Og særlig én ting har han blitt mer bevisst på.

– Vi som er gårdbrukere har et heldig utgangspunkt vi bør utnytte. Gården kan være en veldig god arena for å få et tett og nært forhold både til ektefelle og barn, mener svinebonden fra Nes.