Publisert: 11.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Svenske grisebønder taper penger

Til og med de flinkeste produsentene taper nå penger. Svensk svineproduksjon er inne i sin verste krise noensinne, slår Lantbrukets Affärstidning fast på første side.


Svenske grisebønder taper penger

Til og med de flinkeste produsentene taper nå penger. Svensk svineproduksjon er inne i sin verste krise noensinne, slår Lantbrukets Affärstidning fast på første side.

 

Hovedårsaken til krisen er den kraftige økningen i fôrpriser, særlig på soya og raps. Men også kornprisene har begynt å stige etter en viss nedgang i høst.

 

Stort utbud

Prikken over i’en er at oppgjørsprisene på svinekjøtt er presset ned på grunn av stort utbud i markedet. Det importeres veldig mye svinekjøtt til Sverige fra andre land.

Ingemar Svantesson i LRF Konsult sier at om ikke situasjonen endrer seg så står hele produksjonen i fare for å forsvinne. Han har regnet på økonomien hos en gjennomsnittlig produsent, og regnestykkene viser at han taper 100 svenske kroner per slaktegris (DB 1), som tar utgangspunkt i inntekter minus alle direkte kostnader som eksempelvis fôr. I tillegg skal som kjent arbeidskostnader og bygningskostnader dekkes inn.

 

Også de flinkeste

Til og med de aller flinkeste slaktegrisprodusentene taper 60 – 70 kroner grisen. Den svake lønnsomheten i slaktegrisproduksjonen har kommet først de siste månedene, mens smågrisprodusentene slet gjennom hele fjoråret.

Det er ikke brukbart å produsere med tap. På den andre siden er det heller ikke uproblematisk å la husene stå tomme. LRF sier at kjøttprisen må opp på 16 – 17 kroner (SEK) kiloen, altså nærmere fem kroner opp i forhold til i dag.

 

På vei opp ute

Men svenskene er ikke alene. Også hos andre svineprodusentkolleger i EU krympet marginene i fjor, særlig i fjor høst. Men mot slutten av fjoråret skjedde det noe positivt. EUs forvaltningskomite for svinekjøtt forklarer dette med tiltak som EU sjøl satte i verk for å dempe utbudet av svinekjøtt. I en periode var det sågar støtte til privat lagring av kjøtt. Frosset kjøtt må imidlertid ut på markedet igjen, og det knytter seg derfor spenning til hva som skjer med prisnivået på forsommeren.