Stikkord:
Sveitsiske bønder med store utfordringer
Mye er gjenkjennelig fra norsk landbruk. Det skjønte vi etter at Dr. Heidi Bravo, styremedlem i Swiss Farmers’ Union, holdt sitt interessante foredrag om sveitsisk landbruk for Norsvins styre.
Svineproduksjon utgjør 11 % av all matproduksjon i Sveits. 60 % av all matproduksjon går til sveitsisk forbruk. De resterende 40 % som importeres består av i hovedsak fjørfe- og storfekjøtt. De importerer også mye korn og frukt- og grønnsaker. Det meste av sveitsisk eksport (65,4%) går til EU. 50% av maten blir konsumert i offentlige rom, og resten blir spist hjemme. Sveitserne er i følge Bravo ikke spesielt interessert i om maten er produsert i Sveits eller ikke, og de stoler på at den maten de får kjøpe er trygg mat.
Men hovedmålet i sveitsisk landbrukspolitikk er å produsere mest mulig av maten sjøl. Det neste er å vedlikeholde kulturlandskapet og spredt bosetting i hele landet. En av de store utfordringene sveitsisk landbruk står overfor er at meierimarkedet vil være åpent innen to år. For å løse noe av nedgangen i antall arbeidsplasser i landbruket, tilbyr staten gårdbrukerne omskolering betalt av myndighetene. 30% av Sveits består av områder som er fraflyttingstrua, og bonden er den som sist flytter fra bygda.
Tre prosent av alle yrkesaktive i Sveits er bønder, det vil si om lag 60.000 bønder. Av disse er 50.000 heltidsbønder.