Publisert: 21.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Sveitsiske bønder med store utfordringer

Mye er gjenkjennelig fra norsk landbruk. Det skjønte vi etter at Dr. Heidi Bravo, styremedlem i Swiss Farmers’ Union, holdt sitt interessante foredrag om sveitsisk landbruk for Norsvins styre.


Sveitsiske bønder med store utfordringer

Mye er gjenkjennelig fra norsk landbruk. Det skjønte vi etter at Dr. Heidi Bravo, styremedlem i Swiss Farmers’ Union, holdt sitt interessante foredrag om sveitsisk landbruk for Norsvins styre.

 

Svineproduksjon utgjør 11 % av all matproduksjon i Sveits. 60 % av all matproduksjon går til sveitsisk forbruk. De resterende 40 % som importeres består av i hovedsak fjørfe- og storfekjøtt. De importerer også mye korn og frukt- og grønnsaker. Det meste av sveitsisk eksport (65,4%) går til EU. 50% av maten blir konsumert i offentlige rom, og resten blir spist hjemme. Sveitserne er i følge Bravo ikke spesielt interessert i om maten er produsert i Sveits eller ikke, og de stoler på at den maten de får kjøpe er trygg mat.

Men hovedmålet i sveitsisk landbrukspolitikk er å produsere mest mulig av maten sjøl. Det neste er å vedlikeholde kulturlandskapet og spredt bosetting i hele landet. En av de store utfordringene sveitsisk landbruk står overfor er at meierimarkedet vil være åpent innen to år. For å løse noe av nedgangen i antall arbeidsplasser i landbruket, tilbyr staten gårdbrukerne omskolering betalt av myndighetene. 30% av Sveits består av områder som er fraflyttingstrua, og bonden er den som sist flytter fra bygda.

Tre prosent av alle yrkesaktive i Sveits er bønder, det vil si om lag 60.000 bønder. Av disse er 50.000 heltidsbønder.