Stikkord:
Svake dekningsbidrag for alle
Lønnsomheten i slaktegrisproduksjonen i andre halvår 2009 blir nokså lik den vi opplevde i første. Slaktegris som leveres i tredje kvartal gir lave dekningsbidrag, men prisøkning i oktober og redusert smågrispris i juni øker lønnsomheten for disse produsentene.
Det ventes en prisøkning på slakt på cirka en krone per kilo i oktober. I tillegg kommer effekten av nedgangen i smågrisprisen fra 8. juni. Til sammen vil dette øke lønnsomheten i tredje kvartal for slaktegrisprodusentene.
Nye forutsetninger i kalkylene
Etter årets jordbruksavtale, og med bakgrunn i Ingris resultater fra 2008, har vi gjort endringer i forutsetningene i vår kalkyle fra 1. juli. Vi legger fortsatt priser og resultater i Norocproduksjon til grunn for kalkylene. Vi har hentet ut gjennomsnittsresultater for 146 besetninger i Ingris som har minst 90 % noroc-kull i 2008, og benytter disse som grunnlag for kalkylene (resultater fra purkeringer inngår ikke her, gjennomsnittlig besetningsstørrelse i gruppa er 46 purker). Dette gir 22,7 beregna avvente smågris per årspurke, en økning på 0,3 smågris fra forrige år for denne gruppa av besetninger. Noroc-besetningene i Ingris i 2008 avvente i gjennomsnitt 10,7 smågris, de hadde 31 % førstekull, grisingsprosent på 81 og 2,13 kull per årspurke. I prognosen regner vi videre med 22,3 solgte smågriser, eller 21,9 solgte slaktegriser per årspurke og ei gjennomsnittlig slaktevekt på 79 kg. I kalkylen for slaktegrisproduksjon regner vi med en produksjon på 1400 slaktegris per år. I kombinert- og smågrisproduksjon regner vi med henholdsvis 40 og 80 årspurker. Størrelsen på produksjonen har blant annet betydning for kraftfôrpris og tilleggsytelser på smågris og slaktegris. En avgjørende faktor for lønnsomheten er prisen på svinefôr. Vi har i vår kalkyle anslått en gjennomsnittspris på Format Norm på kr 3,11 per FEn i avtaleåret 2009/2010 (1. juli 2009-30. juni 2010). Gjennomsnittspris på Format Norm forrige avtaleår var i følge våre beregninger kr 2,95 og første halvår 2009 kr 3,03. Vi regner altså med en prisøkning på 16 øre per fôrenhet siden forrige avtaleår. Dette utgjør en kostnadsvekst på 82 000 kr for en slaktegrisprodusent på konsesjonsnivå. I 2007 lå kraftfôrprisen på ca kr 2,50 pr fôrenhet. Ved beregning av kraftfôrprisen har vi gjort en endring i kalkylen fra 1/7-09: Tidligere beregnet vi at frakt (+18,8 øre), autogirorabatt (-3 øre), kvantumsrabatt (-4,5 øre) og volumrabatt (-9 øre) ga et tillegg til listeprisen på ca 2,5 øre per kg fôr for å komme fram til prisen på kraftfôr levert på gården. Nå regner vi med at frakt (+17,4 øre), autogirorabatt (-3,3 øre), kvantumsrabatt (-5,0 øre), volumrabatt (-9 øre) og e-handel (-0,2) gir pris på garden lik listepris per kg i bulk. For å komme fram til fôrprisene framover har vi regnet med følgende:
• – 10 øre pr kg i september og – 10 øre per kg i oktober pga terminpriser (nytt korn), videre ca to øre per kg per mnd.
• Jordbruksoppgjøret gir 9 øre økt kraftfôrpris. Dette slår inn med + 4 øre i september og + ytterligere 5 øre i oktober.
• Fiskeensilasje gjeninnføres i svinefôret og reduserer prisen med ca 4 øre fra september.
• Økt råvarekostnad på soya. Denne er usikker, men vi har regnet med en prisøkning på kraftfôret på 7 øre fra oktober/ november som følge av dette. Når det gjelder tilleggsytelser har vi redusert puljetillegget med 5 kr per gris i slaktegrisproduksjon i forbindelse med nytt avtaleår, men ellers ikke gjort noen endringer.
Vi regner dermed følgende fra 1. juli:
Kombinert produksjon: puljetillegg 65 kr per gris, kombitillegg 110 kr per gris, årsbonus på 20 kr per gris.
Smågrisproduksjon: Puljetillegget 33 kr, årsbonus 20 kr per gris, pristillegg smågris 110 kr . Slaktegrisproduksjon: Puljetillegget på innkjøpt smågris 33 kr per gris, puljetillegg på slakt 80 kr per gris.
Prognose for avtaleåret 2009/2010
Norsvins prognose for lønnsomheten i svineproduksjon i jordbruksavtaleåret vi nå er inne i, er å finne på Norsvins hjemmeside under «Fag». Her finner du også våre forutsetninger for faste kostnader og rentekrav i de ulike produksjonene. Med de forutsetningene som er benyttet i kalkylene, viser vår prognose et dekningsbidrag inkludert produksjonstilskudd på i gjennomsnitt kr 206 pr slaktegris, kr 7155 pr årspurke i smågrisproduksjon og kr 13384 per årspurke i kombinert. Vi regner da med at engosprisen i gjennomsnitt vil ligge 25 øre under målpris, og en gjennomsnittlig noteringspris på smågris på 570 kr.
Prognose for høsten – priser og lønnsomhet
Med de forutsetningene som vises i tabellen, beregner vi at smågris innkjøpt i august til en noteringspris på 570 kr, gir et dekningsbidrag på 268 kr per slaktegris når den leveres i november. Vi har da regnet med en prisoppgang på 1 kr per kg slakt i løpet av oktober. Før denne prisoppgangen er engrosprisen ca 55 øre under målpris. I juli/ august regner vi et dekningsbidrag per slaktegris på bare ca 145 kr. Vi har videre regnet med at prisen på slakt vil gå ned med ca 1,20 kr før jul, og at smågrisprisen derfor reduseres noe fra ca uke 37, mens den øker igjen i begynnelsen av november med tanke på en økt slaktepris på nyåret. Ut i fra dette beregner vi dekningsbidrag i smågrisproduksjon i september/oktober i underkant av 7000 kr per årspurke. Med en økning i smågrisprisen til noteringspris på 570 kr igjen i november får vi et dekningsbidrag på ca 7400 kr. I kombinertproduksjon viser prognosen nærmere 15000 kr per årspurke etter den prognoserte prisøkningen. Sammenlignet med fjoråret, har smågris-og kombinertprodusentene fått svekket dekningsbidrag, mens det er mer stabilt i slaktegrisproduksjon. Dekningsbidraget skal gå til å dekke faste kostnader og rentekrav, og det er først når vi har beregnet hva dette koster, at vi ser hva som eventuelt blir igjen til arbeidsbetaling. I vår lønnsomhetskalkyle regner vi med at faste kostnader og rentekrav utgjør 227 kr per slaktegris, 6940 kr per årspurke i smågrisproduksjon og 12.500 kr i kombinert. Når vi beregner dekningsbidragene i vår kalkyle prøver vi å gjenspeile gjennomsnittsprodusenten både når det gjelder ytelse/effektivitet i produksjonen, priser på smågris og slakt samt variable kostnader. Dersom faste kostnader og rentekrav er så høye som vi beregner, ser vi at det ikke holder å være en gjennomsnittprodusent for å oppnå tilstrekkelig arbeidsbetaling. Den som har lave huskostnader kan oppnå god lønnsomhet, men hvis huskostnadene er på nivå med våre forutsetninger må effektiviteten være høyere, og/eller en må oppnå høyere priser på produktene for å få betalt for arbeidet.
Hvordan øke dekningsbidraget?
Hvis du har en ytelse på 25,8 avvente smågris per årspurke, det vil si som de 25 prosent beste besetningene i Ingris, kan du øke lønnsomheten med 1500- 2500 kr per årspurke (avhengig av produksjonsform), i forhold til vår kalkyle. Innen smågrisproduksjon er det i tillegg en del å hente på å drive stort slik at du oppnår høyere årsbonus og puljetillegg. En smågrisprodusent på konsesjonsnivå kan gjennom dette øke lønnsomheten med ca 1000 kr sammenlignet med vår kalkyle, som baserer seg på en smågrisproduksjon med 80 purker. Dersom du har alternative fôrmidler som reduserer prisen på purkefôr med 40 øre per fôrenhet, forbedrer dette lønnsomheten med ca 700 kr per årspurke. I slaktegrisproduksjon er det først og fremst lavere fôrkostnader, gjennom lavere fôrpris og/ eller lavere fôrforbruk, som kan forbedre lønnsomheten. De aller beste besetningene kan komme ned i 2,3 FEn per kg tilvekst hos slaktegris. For å oppnå dette må både helse, genetikk og miljøforhold være i toppklasse. Dette kan øke lønnsomheten med ca 100 kr per gris sammenlignet med vår kalkyle. Dersom du ved bruk av alternative fôrmidler klarer å redusere fôrprisen med 40 øre per fôrenhet uten at det går ut over ytelsen, så øker også dekningsbidraget med ca 100 kr per slaktegris. Prisen på slakt i vår kalkyle er basert på gjennomsnittspriser for Noroc hos Nortura. D ersom du unngår ulike pristrekk samt unngår å levere for lette og for tunge slakt uten at dette går ut over puljetillegget, kan du selv med en kjøttprosent på nivå med landsgjennomsnittet, oppnå ca 30 øre mer per kg slakt enn vår kalkyle viser. Dette kan forbedre lønnsomheten med 24 kr per slaktegris. Hvis du oppnår èn prosentenhet høyere kjøttprosent uten at fôrkostnadene øker, vil dette forbedre dekningsbidraget med ca 30 kr per gris.