Publisert: 04.12.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Supersprek svineprodusent

Det finnes mange spreke svineprodusenter, men Hans Frogner er nok i en klasse for seg. Først svømte han fire kilometer i Hardangerfjorden, syklet østover fjellet, og løp til topps på Gaustadtoppen i Telemark.


Supersprek svineprodusent

Det finnes mange spreke svineprodusenter, men Hans Frogner er nok i en klasse for seg. Først svømte han fire kilometer i Hardangerfjorden, syklet østover fjellet, og løp til topps på Gaustadtoppen i Telemark.

 

Alt sammen i én operasjon. Hele løpet tok 15 timer og 18 minutter, og det holdt til andreplass i hans aldersklasse. Bare en tysker var raskere. Den ekstreme turvarianten kalles Norseman Xtreme Triathlon. Løpet ble arrangert i august, og regnes for å være et av verdens tøffeste. Her må du beherske både svømming, sykkel og helmaraton.

Da er det godt å ha variert, solid og allsidig bondeblod i årene. For det har Hans. I hjemkommunen Ringsaker driver han variert gardsdrift med blant annet 80 purker i FTS-binger med konsesjon. Produksjonen er slik at det leveres griser to ganger i året.

– Jeg sparer jo litt tid på ikke å kjøre mer intensivt, og den tida bruker jeg blant annet til å trene. Jeg har trent ganske jevnt de to siste åra, men det må også til hvis det skal være noen vits i å stille opp i kraftprøver som dette, sier Hans til Svin.

Han synes det er artig å prøve noe annet enn Birke’n og de andre løpene han har vært med på.

– Jeg har blant annet syklet Trondheim-Oslo og  Jotunheimen rundt. Det som tiltaler meg med dette triathlonopplegget er at det ikke er så masete, og oppaget som for eksempel Birke’n, sier Hans.

Det var om lag 190 som startet i årets konkurranse, og de fleste kom i mål.

Startet midtfjords

Første etappe starter midtfjords i Eidsfjord i Hardanger. Utøverne kjøres ut i båt, og skal svømme 3,8 kilometer til land.

– Jeg har trent litt i Mjøsa og i Ankerskogen svømmehall i Hamar, men dette var langt å svømme. Jeg bommet litt på kursen i starten, og svømte nok minst fire kilometer før jeg nådde land. Det var litt strøm i fjorden også, så jeg brukte 2 timer og 20 minutter på svømminga. Det er egentlig altfor lang tid, så her må jeg sette inn et støt hvis jeg skal forbedre meg vesentlig til nest gang, forteller Hans.

Syklet over fjellet

Deretter bar det opp på sykkelen. En etappe på 18 mil ventet fra Eidsfjorden, opp Måbødalen og over fjellet langs Riksvei 7 til Geil. Så bar det sørover forbi , ned gjennom Hallingdalen mot Kongsberg og Rjukan, helt ned til Tinnsjøen (196 m.o.h.) i Austbygda.

Maraton til topps

Etter å ha parkert sykkelen, var det bare å snøre på seg joggeskoene og forberede seg på helmaraton i 42,2 kilometer til toppen av Gaustadtoppen. Det er en stigning på om lag 1700 høydemeter. De første.

– Du måtte da være fryktelig sliten når du kom i mål på toppen?

– Ja. Jeg var kjei. Jeg skal innrømme det.

– Og premien?

– Det var ei T-trøye. Men den er til gjengjeld nokså eksklusiv! sier Hans Frogner. Samlet distanse i konkurransen er 22,6 mil.