Publisert: 29.10.2021 Oppdatert: 29.10.2021

Stikkord:

Stripespredning, presisjon og flere gjødselseparatorer

Svin har spurt noen aktører som selger gjødselutstyr om hvilke trender som rår. Hva selges det mest av nå?  


 

Agromiljø på Finnøy selger fortsatt mye slepeslangeutsyr. Siste år er solgt rundt 40 nye anlegg. 

– Dagens slepeslangeutstyr har større kapasitet, 5 tommers tilførselslange og 4 tommers slepeslange er standard. Noen velger også 6 tommer tilførsel og 4,5 tommer slepeslange, forteller Kyrre Vasstveit. Selskapet selger ca. 85 prosent av utstyret sitt i Norge, men noe går også til Sverige, Island og Færøyene. Slepeslangeutstyr kan nå leveres med pumper som styres 100 prosent fra traktoren på jordet. Dermed kan en mann enkelt betjene alt. Denne personen kan med grovt utstyr spre opp mot 250 m3 i timen. 

Moi AS i sørøst-Rogaland har også omtrent 85 prosent av salget sitt i Norge og resten til nevnte naboland. Moi selger rundt 100 gjødselvogner i året og tilbyr også gjødselseparatorer og slepeslangeutstyr. 

– Flere og flere velger slepeslangeutstyr, men vi selger fortsatt klart mest vogner. Det er 11 m3 vogner som er bestselgeren. Stadig flere vogner selges med stripespreder. Og nesten ingen vogner som selges er helt like. Alle er skreddersydd kunden med ulikt ekstrautstyr, forteller selger Bengt Nærland Olsen i Moi. 

– Det skjer veldig mye i husdyrgjødselbransjen. Det er flere aktører og mer konkurranse enn på lenge. Det er i høst uvanlig høyt trykk, og mange ber om tilbud. Høyere pris på mineral­gjødsel kan være en årsak, sier Hans Christian Hektner i Hektner Maskin. Av trender er det stort trykk på slepeslange­utstyr. Men Hektner mener en del førstegangskjøpere ikke har satt seg godt nok inn i systemene og ­flaskehalsene. 

– Ellers er tørrgjødselvogner med veieceller og presisjonsspredning en trend, og vi er bare i startfasen med markedet for gjødselseparatorer, tror ­Hektner.