Publisert: 28.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Strategi for videre satsning i avlsarbeidet


Strategi for videre satsning i avlsarbeidet

 

Fortsatt sterk satsning i avlsarbeidet er første prioritet for Norsvin framover. Skal norske svineprodusenter fortsatt få et avlsmateriale i verdenstoppen er det avgjørende at det ikke slakkes av på innsatsen.

Det er viktig å ha et nasjonalt avlsarbeid på gris i Norge. Et nasjonalt avlsarbeid gir mulighet for å styre avlsmålene selv. Dette er av stor betydning i forhold til å utvikle robuste og friske dyr, som gir god dyrevelferd og små sjukdomsproblemer. Nasjonalt avlsarbeid er også vesentlig når det gjelder beskyttelse mot smittsomme sjukdommer. Takket være nasjonalt avlsarbeid og bevisst forebyggende helsearbeid kan vi i dag skryte av å ha verdens beste svinehelse. Dette satses det sterkt på å videreutvikle, blant annet gjennom et nytt FoU-prosjekt; «Avl for bedre helse hos gris».

Norsvin må til enhver tid vurdere hvor skal vi sette inn ressursene i avlsarbeidet. Hvor får medlemmene og kundene våre mest igjen for pengene som satses på avlsarbeidet?

Norsvin har de siste årene satset mye på forskning, utvikling og IT i avlsarbeidet vårt. Vi har videre satset mye på å få tatt i bruk den nye kunnskapen fra forskningen i det praktiske avlsabeidet.

Det som blir viktig i den videre satsningsstrategi for Norsvin blir å styrke de praktiske tiltakene i avlsarbeidet. Det betyr å forbedre, modernisere og ruste opp den delen av verdikjeden i avlsarbeidet som ligger mellom FoU og marked: Avlsbesetningene og testingsvirksomheten.

Det er særlig på tre områder vi kommer til å satse de nærmeste årene innenfor avlsarbeidet:

Det praktiske feltarbeidet (avlsbesetningene), testingsvirksomheten, og samarbeidet med Sverige om yorkshireavlen.

Avlsbesetningene og det gode arbeidet som utføres der har i alle år vært en av Norsvins store styrker i avlsarbeidet. Avlsbesetningene utfører de tiltak som Norsvin bestemmer, og etter hvert som satsningen på landsvin som mor-rase har blitt utviklet, blir registreringene og arbeidet ute av enda større betydning. Formeringsbesetningene har også kommet med i langt større grad i avlsarbeidet fordi vi bruker data også fra disse besetningene i avlsarbeidet. Satsning i avlsbesetningene betyr at kravene til både drift, stell og ikke minst hygiene og smittebeskyttelse i disse besetningene må være høye. Avlsbesetningene gjør en meget viktig innsats for fellesskapet. Det er derfor viktig at vi har dyktige og motiverte produsenter som driver disse besetningene. Norsvin er opptatt av at disse besetningene skal ha en rimelig betaling for det viktige arbeidet de utfører.

Innenfor testingsvirksomheten har vi store planer. Her ønsker vi å ta i bruk ny teknologi i det praktiske avlsarbeidet som vil være enestående internasjonalt. Vi vil ta i bruk datatomografi av råner som vil bidra til å effektivisere dagens avlsarbeid, samt gi økt årlig avlsframgang for viktige produktkvalitetsegenskaper. Samtidig med å ta i bruk ny teknologi foreligger det planer om å modernisere og utvide Norsvins testingsstasjon for råner på Bjørke i Hedmark. Totalt vil disse planene kreve en investering på 21,6 millioner kroner. Dersom vi lykkes med å få finansiert disse investeringene, vil dette teknologiskillet bidra til å effektivisere og utvikle et moderne testsystem og gi økt avkastning på nærmere 30 %. Endring av dagens testmodell, ved å bruke datatomograf til registrering av slakt og produktkvalitetsegenskaper ved testing av 3500 råner per år, er omfattende satsing og nytenkning innen svineavlen.

Avlsamarbeidet med Sverige om yorkshire skyter nå fart. Styret har vedtatt å starte import av yorkshiresæd fra Sverige, og vi har et godt samarbeid med QG, avlsselskapet til Swedish Meats, når det gjelder den faglige utviklingen og satsningen på yorkshire. Vi har stor tro på at vi i løpet av få år vil se gode resultater av dette samarbeidet. Det er viktig at avlsframgangen også på yorkshire nå skyter fart slik at den holder følge med landsvinet.

 

Avlsframgangen både på landsvin og duroc har aldri vært så stor som nå, og den har gradvis økt gjennom hele 2005 og 2006.

Norsvin har på vegne av norske svineprodusenter offensive og ambisiøse planer framover for avlsarbeidet som er meget viktig for konkurransekraften til norskprodusert svinekjøtt. Norsvins styre vedtok på styremøtet i august det foreløpige budsjettet for avlsarbeidet i 2007. Budsjettet er nå på 22 millioner kroner. Stadig større del av inntektene til avlsarbeidet kommer nå fra eksport, og mindre fra kjøttkiloen (Omsetningsrådet). Men fremdeles er midlene fra Omsetningsrådet basisfinansieringen for Norsvins avlsvirksomhet. Fra begynnelsen av 90-tallet, da midlene fra Omsetningsrådet utgjorde hele finansieringen av svineavlen i Norge, har andelen som finansieres av omsetningsrådsmidler de senere årene sunket til under 40 %, 7,9 millioner kroner i 2006. Det er viktig at finansieringen fra sluttproduktet vårt (slaktegrisen) nå ikke synker ytterligere, hvis vi skal klare å opprettholde dagens nivå på verdiskapningen som avlsarbeidet bidrar med. I våre naboland er avlsarbeidet i hovedsak finansiert via en avlsavgift på kjøttkiloen.