Publisert: 12.12.2018 Oppdatert: 12.12.2018

Stikkord:

Stort trøkk på Agroteknikk

Agroteknikk på Lillestrøm hadde godt besøk, og også flere interessante nyheter. Men nyheter for husdyrproduksjon kunne godt vært vist fram enda bedre. 


Bilde: Dyre Johan Haug, norsvinskoleansvarlig (f.v.), fagavdelingens Øystein Moen og Per Fredrik Bang fra styret sto på Norsvins stand siste messedag.

Med 33.856 besøkende ble det nesten besøksrekord på Agroteknikk.

– Det var god stemning og oppslutning om årets Agroteknikk. Både motemesse og husdyrauksjon var vellykka tiltak, forteller Espen Syljuåsen i arrangementskomiteen. Norsvin hadde egen stand på Agroteknikk, der Svin var innom siste messedag.

– Det er rolig i dag, men både fredag og lørdag var mye folk innom. Vi har hatt mange spørsmål om både ny type duroc-sæd, pluss engangspurker og konsesjonsregler, forteller Dyre Johan Haug. Svin har her samlet nyheter vi fant på messa, men alle nyhetene var ikke like lette å få øye på. 

 


 

NY LAVENERGIVIFTE Test

J.L Bruvik AS viste en ny serie ventilasjonsvifter. Med frekvensomformer gir de opptil 80 prosent lavere energiforbruk. Det er frekvensomformeren med patentert software som gir energieffektiv trinnløs hastighetsregulering av ventilasjonsvifta. Fordelene er, foruten klart lavere strømregning, også lenger levetid på viftemotor. Nye vifter og frekvensomformer kommer i salg fra 2019.

DOFF MED KAPASITET Test

Moi viste den nye X-serien glassfiber gjødselvogner som nå kan fås også med åtte tommers lasterarm og full fjernbetjening. X-serien er toppmodellene til Moi, og fås fra 4500 til 15.000 liter. De har lav vekt, ekstra lavt tyngdepunkt og svært gode tømmeegenskaper med skråbunn. 

NY VASKEROBOT Test

Evo Cleaner er siste generasjon vaskerobot fra svenske Ramstad Robotics. Den ble ikke vist, men en slik vaskerobot ble likevel solgt av Fjøssystemer på Agroteknikk. Evo Cleaner er en mer avansert og intelligent vaskerobot enn tidligere utgaver. Den er også mer brukervennlig, og vasker ca. 20 – 25 prosent raskere enn tidligere utgaver.  [Foto: Fjøssystemer/Ramstad Robotics]

SMÅGRIS I DANBOX Test

Danbox cointainer­grisehus var på Agroteknikk. Dette er ingen nyhet, men mange var innom den danske standen. Flere har det i dag for trangt i smågrisavdelingen, og et containergrisehus kan være en måte å løse dette på. Grisehuset fås i 16 x4,40 meter og med åtte smågrisbinger. 

ACO Test

Funki Liqmix er en moduloppbygd våtfortank med ny inspeksjonsluke og flere inspeksjonsvinduer. Aco Funki viste også Feed manager som registrerer hvor mye grisen har spist, og deretter automatisk justerer fôrmengden. Og de hadde VD 22 fôrkasse til tørrfôring med mulighet for to fôrblandinger i samme volumkasse. (foto: Agroteknikk)

AM QUATRO Test

Agromiljø viste stripesprederen AM Quatro som er bygd for å kunne spre 300 m3 i timen. Den har samme patenterte fordelerhus, men med fire fordelerarmer som gir større kapasitet ved lavere turtall. Du kan samtidig bruke den nye AM 50 stripesprederen med 500 mm nedløpsslanger. 50 mm nedløpsrør gir større kapasitet, og færre stopp (mindre utfordring med fremmedlegemer i møkka). Alternativt kan du velge 45 mm nedløpsrør, og øke antall gjødselnedløp. Agro­miljø har også erstattet den tidligere
v-koblingen på pumpa med en bedre og mer fleksibel løsning.

Tre på Agroteknikk

 

Fra venstre:
– Vi er godt fornøyd med Agroteknikk, og hadde enormt trøkk på vår stand. Det var smekkfullt av folk, særlig fredag og lørdag. De fleste er riktignok eksisterede kunder, men det er hyggelig. På gris var det flere spurte om slaktegrisfjøs eller renovering av eksisterende fjøs, eller mer smarte fôr­løsninger, forteller Bjørn Åge Fjeset i Fjøssystemer. 

– Det er ikke veldig stort trøkk nå siste messedagen, og en grei dag å gå rundt på messa, sier Tokvam. Selv har han stått noen timer på Gråkjær sin stand, men han har også rukket å se på flere gjødselpumper. Ny gjødselpumpe er aktuelt å kjøpe, men eneste handel på Agroteknikk var ispigger til en traktor. 

– Vi har sett mest på nye ploger og såmaskiner, men kjøpte ingen. Vi har vært rundt hele messeområdet og har også prøvesittet noen traktorer, sier Jørgen Undlien (22) fra Aasen i Nord Trøndelag. Han har hatt egen gård i flere år og skal nå bygge slaktegrishus.