Publisert: 21.09.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Stopper pumpa med mobiltelefon

En utfordring med slepeslangespredning er at du kan være langt unna gjødselpumpa når du sprer.


Stopper pumpa med mobiltelefon

En utfordring med slepeslangespredning er at du kan være langt unna gjødselpumpa når du sprer.

Dette løses normalt ved å ha en ekstra person tilgjengelig som stopper og starter pumpa hvis feil oppstår. Det kan for eksempel skje når trebiter eller andre fremmedlegemer setter seg i fordeleren på gjødselsprederen. Alternativt kan man kan springe som en gal fra traktoren og spredeutstyr til pumpa.

Men det finnes også andre løsninger. I Rogaland har flere bønder innstallert en (elektrisk) boks i traktoren som starter og stopper traktorens kraftuttak via mobiltelefonen. Det hele fungerer på samme måte som når en skrur av og på varmen til hytta med fjernstyring. Tidligere norsvinleder Willy Finnbakk ved Bryne på Jæren var en av de første som fikk en slik løsning på pumpetraktoren.

– Min bror er bilelektriker og det er seks-sju år siden jeg fikk han til å lege en innretning slik at jeg kan starte/stoppe gjødselpumpa (dvs. traktorens kraftuttak via mobiltelefonen). Vi sprer gjødsel med slepeslanger og som regel gjør jeg jobben alene. Denne løsningen har fungert fint. Det er både effektivt, nyttig og samtidig avstressende å ha en slik boks i pumpetraktoren. Det blir alltid noen driftsstopp, men nå kan jeg være i gang igjen på under fem minutter, forklarer Finnbakk.

Agromiljø på Finnøy har også en løsning på dette. Den heter AM fjernstyring, og sender SMS-melding til pumpetraktoren med koder for hva som skal skje. De Lux løsningen kan styre to ventiler på pumpa pluss pådraget på traktoren. Agromiljø har også en enklere løsning som bare styrer gasspådraget. Prisen starter på 13 500 kroner. Selskapet har solgt AM- fjernstyring til cirka 25 kunder.