Publisert: 01.07.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Standardiserte bygg reduserer prisen


Standardiserte bygg reduserer prisen

 

– Med standardiserte bygg går byggeprosessen raskere og vi får også bedre kjøp hos våre underleverandører. Huset hadde blitt minst 10 prosent dyrere hvis det ikke hadde vært standardisert, forklarer entreprenørene Jan Svela fra Klepp og Aksel Odland fra Hå på Jæren. I tillegg tjener bonden på å ha valgt en gjennomtenkt løsning som i utgangspunktet gir rimelig bygging av grisehuset.

Både Odland og Svela har god erfaring fra grisehus, og jobber veldig mye med landbruksbygg.

– 90 prosent av mine kunder er bønder, opplyser Odland. Han har Rogaland og Vest-Agder som arbeidsområde. Oppdrag til de angitte priser gjelder bygdene på Jæren. Odland har også vært på Østlandet og satt opp hus til både kylling, høner og gris, men han holder seg helst i Sør-Vest.

– Jeg forstår hvorfor det er mye dyrere å bygge på Østlandet. Jeg ønsker helst ikke dra dit og jobbe, men på forespørsel har jeg lagt inn noen tilbud med ekstra, ekstra stor margin på jobben. I et tilfelle var jeg likevel kr 100 000 under de andre i pris, smiler Odland som mener prisnivå er høyere og effektivitet i bransjen lavere i øst. Odland har firma med fem fast ansatte, i tillegg er det noen deltidsansatte og bonden er ofte med og jobber selv.

– Vi støper greit 1100-1200 m2 gulv på en dag, sier Odland. Han kan jobbe på timebasis opp til anbudet som et tak. Hvis alt legges godt til rette og bonden selv bidrar med egeninnsats blir prisen som regel lavere enn anbudet, forklarer Odland.

Betongelementer til bygningene kjøper han i hjemkommunen. Prisen blir rundt 750 kroner/m2 inklusiv frakt til byggeplass. Ferdigbetong er også rimelig på Jæren og særlig når en kjøper så mye som Odland. I fjor brukte han 9000 m3.

Snekkerentreprenør Jan Svela gjør også store innkjøp.

– Når vi kan kjøpe inn byggematerialer for flere grisehus på en gang får vi ekstra gode avtaler, opplyser Svela. Han er leder for et 12 år gammelt byggentreprenørfirma. Totalt har han mellom 30 og 40 grisehus på samvittigheten, hvorav ti siste året. – Det er bra trøkk på grisehus nå, sier Svela. Hans firma har også fem fast ansatte.

– I tillegg leier vi inn bønder på deltid slik at vi ofte kan være 10-12 stykker. Dette er hardt arbeid som ikke alle klarer, men jeg har veldig god erfaring med å leie inn de som driver egen gård. På Jæren bygger vi hele vinteren og da har en del bønder ledig kapasitet, forklarer Svela. Bonden de jobber for ønsker som regel også å gjøre noe egeninnsats.

– Egeninnsats er veldig vanlig i landbruket. Det kan skje enten ved at de godtgjøres på timebasis eller mer vanlig at en del av jobben trekkes ut.

– Legging av takstein gjør for eksempel flere som egeninnsats. Vi måler opp slik at det er enkelt å legge dette selv, forklarer Svela. Han reiser nødig langt for å få oppdrag, og holder seg helst fra Farsund i sør til Rennesøy i nord.