Publisert: 09.06.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

SPF, spesialfôr og silo

Årets svinebesetning på slaktegris er et hestehode foran nestemann på lista. Med et fôrforbruk på 2,01 er de bedre enn kyllingprodusenter.


SPF, spesialfôr og silo

Årets svinebesetning på slaktegris er et hestehode foran nestemann på lista. Med et fôrforbruk på 2,01 er de bedre enn kyllingprodusenter.

Sesseng på gården Grøtem Øvre i Selbu, er et begrep for alle som har vært på Norsvinskolen og lært om SPF og FTS. Denne kombinertbesetingen med SPF er også et langt steg foran andre på lista. De har faktisk bedre fôrforbruk enn kyllingprodusenter. Det viser grisens potensiale. Men resultatene kommer ikke av seg selv. – Nå er resultatene i 2009, og da særlig siste innsett det beste vi noen gang har hatt, forklarer Jon Arne Sesseng. Det er han som har ansvaret for grisen på Grøtem Øvre. På gården registeres fôrforbruket nøye, og det er gode daglige rutiner for fjøsstellet. Fram til i fjor var det enkel drift med to puljer i året. Fra i år er besetingen også formeringsbesetning. Det er nå sju ukers puljedrift, og dermed et noe mer komplisert opplegg. – Gode rutiner er viktig. Vi er oppi bingen og troa hver dag. Drikkenipler sjekkes, og vi ser at grisen er frisk, forklarer Jon Arne. Det kan være en utfordring ved appetittfôring slik gården har. Her er det tørrfôring, og det er drikkenippel i automaten. I tillegg er det tre nipler på rista. Fôret kommer fra Fiskå Mølle, men er et spesialfôr med utgangspunkt i Opti Vekst (opp til 60 kg) og Opti Norm (sluttfôring).

– Fra i år har vi også prøvd en innblanding av Vekst i Normfôret (15%). Vi er spesielt godt fornøyd med pelletskvaliteten i Vekstfôret. God pelletskvalitet er svært viktig ved tørrfôring, tror Sesseng. – Bingene er av type FTS der grisen går fra fødsel til slakt. Selve bingen måler 2,50 x 4,30 meter, der rista av støpejern er 1,20 bred. Huset er fra 2005 med påbygg i 2009. Det er tre meter takhøyde og kombidiffus ventilasjon. – Både purker og slaktegriser får en neve silo to ganger daglig, sier Jon Arne. Gården har mjølkeproduksjon i tillegg til grisen, og har dermed mer enn nok god silo tilgjengelig. Sesseng tror silo er bra for tarmfloraen, og at den fremmer matlyst hos grisene. Norsvins fôrekspert Anders Øfsti tror også dette er riktig, og mener at silo i tillegg kan ha en fôrverdi hos tung slaktegris. Nå slaktes grisen hos Sesseng relativt tidlig, eller ved 79,6 kg snittvekt i 2009. Tidlig slakt gjelder også de fleste andre besetninger på årets 10 på topp.

– Vi ser tydelig at fôrforbruket øker mye siste uka før slakt, men slaktevekt har like mye med plass, puljer og puljetillegg å gjøre, kommenterer Sesseng.