Publisert: 23.02.2024 Oppdatert: 23.02.2024

Stikkord:

SPF-satsing i Brekkå

Brekkå Purkering AS i Hå i Rogaland har landets yngste naveier. Purkeringen har nylig lagt om til SPF. Brekkå blir dermed den andre purkeringen i landet som legger om til SPF.


Thomas Hadland (23) er en av landets yngste svinebønder, men er ikke skvetten. Han satser. For halvannet år siden tok han over Brekkå purkering etter faren Tommy. Nå har han satset seks millioner kroner og lagt om til SPF.

– Det var egentlig APP-utfordringer og krav om at navet skulle være med å dekke vaksinasjonskostnader i satellittene som fikk ballen til å rulle. Kanskje kunne vi også bruke anledningen til å legge om til SPF. Navet manglet satellitter, og det var et greit tidspunkt for å legge om nå, forteller Thomas Hadland.

 

Satser: Thomas Hadland i husdyrkommunen Hå i Rogaland er en av landets yngste og mest hardtsatsende svinebønder. Nå har han satset seks millioner kroner på SPF.

Samme oppskrift

Oppskriften var den samme som Sommerveien purkering i Agder fulgte. De hoppet over ei pulje hos både nav og satellitter. Hadland fikk hjelp til omleggingen fra Eirik Håvarstein og Ove Aanestad i Nortura. Rett før jul fikk purkeringen SPF status. Men satsingen har kostet. Totalt regner Hadland med å ha brukt ca. seks millioner kroner til omleggingen. Da har han kun fått 250.000 kroner i tilskudd.

– Vi har gjort noen oppgraderinger på smittesluse, og vi har bygd inn inn- og utlastningsrommet av smittehensyn, forteller Thomas.

 

Enklere å rekruttere?

Nesten hele kostnaden er innkjøp av nye purker. De kommer fra Arvid Varhaugs besetning. Mens fjøset var tomt, brukte Hadland anledningen til å oppgradere til sklisikre gulv, med acryliCon. Den jobben har et firma fra Bryne gjort. Pris for å frese opp og behandle ca. 1200 m2 gulv var nær en million kroner.

– Med SPF håper vi det blir enklere å rekruttere nye satellitter framover . Vi har i dag fire satellitter i purkeringen, men har plass til like mange til, sier Thomas.

Det finnes enkelte produsenter som vurderer å bli satellitt. En av dem har også sendt byggesøknad.

– Thomas er veldig flink, og har dyktige folk rundt seg. Vi tror det var helt riktig å satse på SPF. Vi jobber nå med å få inn nye satellitter, forteller Ove Aanestad i Nortura.

 

Bygd inn: Inn- og utslusing av gris er bygd inn i forbindelse med omlegging.