Publisert: 08.02.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Spenmax – dyrlege på boks ?

Anne Sofie Olsen Torp i Ørje i Østfold har kurert både jur- og børbetennelse med Spenmax.


Spenmax – dyrlege på boks ?

Anne Sofie Olsen Torp i Ørje i Østfold har kurert både jur- og børbetennelse med Spenmax.

– Det begynte med en bonde i nabobygda som har sau og som anbefalte Spenmax som et slags universalmiddel. Kanskje dette kunne være noe å bruke til smågrisen ved for eksempel leddbetennelse, tenkte svinebonde Anne Sofie Olsen Torp ved Ørje i Østfold. Hun kjøpte ei flaske av middelet med urteekstrakter. Men det gav ingen merkbar effekt mot leddbetennelse. Så en kveld lå ei purke rett ut med jurbetennelse. – Klokka var 23.30, og jeg synes det var for seint å ringe dyrlegen. Men kom på at jeg hadde Spenmax og sprayet ei dose inni munnen på purka. Det samme gjorde jeg klokken fire på natta. Neste morgen var purka oppe og spiste, forteller Olsen Torp. Hun gav Spenmax ytterligere et par dager, og trengte ikke tilkalle dyrlegen. På gården har de hatt jurbetennelse en gang seinere og også da kurert dette med Spenmax. I tilegg har hun prøvd middelet mot børbetennelse.

 

 – Vi hadde ei purke som fikk 20 grisunger. Jeg var sikker på at hun var ferdig med grisinga, sier Olsen Torp. Men på lørdagskvelden halvannet døgn seinere stakk et par griseføtter ut bak på purka. – Uff, tenkte Anne Sofie, dette blir børbetennelse. Også nå synes hun det var for seint å ringe dyrlegen, men sprayet isteden Spenmax både i munn og skjeden på purka. Igjen ble det suksess. Det gikk så bra med purka at i stedet for å slakte den etter avvenning satte Anne Sofie på et nytt kull. Det er ikke ofte det er sykdom i grisehuset på gården, men boksen med Spenmax har blitt en slags reservedyrlege.

 

 

Urtemedisin fra fjellet

 

 Historien startet i Nord-Trøndelag for 20 år siden. Det var Anne Lise Sørensen fra Nord-Trøndelag som dro i gang utviklingen av det som i dag kalles Spenmax. Hun var student, naturmedisiner, og datter av en melkeprodusent med utfordringer i fjøset. Hensikten var å finne alternativer til antibiotika. Det er ikke gjort vitenskapelige studier av produktet i Norge, men preparatet skal være godkjent for bruk i landbruket av Mattilsynet og Debio.

 

Produktet presenteres som et energipreparat fra rene urter i norsk fjellheim. Kraften i urtene skal sparke i gang dyras egen immunforsvar slik at de helbreder seg sjøl. Prepararet sprøytes inn i munnen og tas opp gjennom slimhinnene. Det har vært brukt til både ku, sau og gris når det dukker opp problemer med jurbetennelse, børbetennelse, betennelser i klover, sår og lignende. Et tilsvarende produkt, Urtemax, er også utvikles for bruk på mennesker mot betennelser, influensa og forkjølelse.