Publisert: 27.12.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Sparer 10 000 kr på FK Agri

Jens Gaute Aarbø hører til i FK Rogaland/Agder, men kjøper likevel kraftfôret fra FK Agri. Det betyr fire øre per kilo spart til grisen, og mer enn det dobbelte spart til kua.


Sparer 10 000 kr på FK Agri

Jens Gaute Aarbø hører til i FK Rogaland/Agder, men kjøper likevel kraftfôret fra FK Agri. Det betyr fire øre per kilo spart til grisen, og mer enn det dobbelte spart til kua.

 

Det ble noen reaksjoner etter artikkelen om kraftfôrpriser i forrige nummer. De fleste var positive, men en reaksjon var for eksempel at mye durrainnblanding i kraftfôr kan gi problemer hos de som har våtfôr.

Det vi derimot fikk klar beskjed om var at FK Rogaland og Agder sine fraktsatser i utkantområdene kan bli svært høye. I mange områder er derfor kraftfôrprisene høyere i FK Rogaland/Agder enn i FK Agri, hvor fraktsatsen er lik.

– Dette burde vi fått fram i artikkelen, mener svineprodusent Jens Gaute Aarbø i Fitjar på Stord. Aarbø har nettopp tatt konsekvensene av de stadig høyere fraktsatsene, og har valgt å kjøpe kraftfôr fra FK Agri i stedet.

– Selv om kraftfôret i utgangspunktet kan være noen øre dyrere, sparer vi mer på lavere frakt gjennom FK Agri, sier Aarbø. Han holder til helt i nord av FK Rogaland/Agders område, og må nå effektivt betale nesten 20 øre mer per kilo kraftfôr enn om postadressen hadde vært Klepp på Jæren. Og forskjellen ser bare ut til å vokse.

– FK Rogaland og Agder økte fraktprisen tre øre hos oss sist, mens den samtidig bare økte med ett øre sentralt på Jæren, forteller Aarbø.

Nå er det ikke FK Agri som har tatt kontakt og kommet med tilbud inn i FK Rogaland og Agder sitt område.

– Nei, jeg skiftet leverandør nå i vinter, og måtte nesten true FK Agri til å levere hit. Vi må også betale mer i frakt enn standardsatsene de har på Vestlandet. Likevel sparer vi fire øre kiloen, eller over 10 000 kroner i året på å få kraftfôr fra FK Agri i stedet for FK Rogaland, forteller Aarbø. Og hvis han får lov til å bli medlem i Agri sparer de mer.

På gården i Fitjar har de formeringsbesetning og bruker diefôr som viktigste kraftfôrslag. Aarbø kjøper ca 260 – 270 tonn kraftfôr i året til grisen. I tillegg er han med i ei samdrift med melkeproduksjon. Også der kjøper de nå fra FK Agri. Her sparer de over det dobbelte per kilo, og også totalt.

– Det er mange i vår del av FK Rogaland og Agder som synes det var synd at det ikke ble noen fusjon med FK Agri. Fra Vaksdal, hvor kraftfôret fra Agri kommer, er det under to timers vei til Fitjar. Fra Stavanger, hvor FK Rogaland kjører, tar det cirka tre timer. Vi passer derfor bedre inn i Agri sitt område enn i FK Rogaland/Agder sitt. Politikken ser ut til å være litt ulik hos de to organisasjonene. I FK Rogaland/Agder har vi en sterk følelse av å være en lite viktig utkant, sier Aarbø.