Publisert: 11.08.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Sommerkonsesjon i det fri

Han hadde 30 slaktegriser ute i fjor. Men i sommer har nærmere 2000 slaktegriser tilbragt sommeren ute under åpen himmel. Her har de beitet, og spist spesialblandet kraftfôr basert på norskproduserte proteiner.


Sommerkonsesjon i det fri

Han hadde 30 slaktegriser ute i fjor. Men i sommer har nærmere 2000 slaktegriser tilbragt sommeren ute under åpen himmel. Her har de beitet, og spist spesialblandet kraftfôr basert på norskproduserte proteiner.

Ringsaker, Hedmark Arne Nicolai Bøhmer (40) i Furnes har gjerdet inn og seksjonert et område på om lag 250 dekar til formålet. Gjennom flere innsett i perioden fra april til midten av juli har Noroc-grisene beitet rundt i kulturlandskapet og skogene rundt Gaalaas store, garden til Furnesbonden.

 

Mye jobb

– Det har gått bra i år, men jeg må innrømme at det er endeløst mye arbeid med denne måten å produsere slaktegriser på. Inngjerdingen og seksjoneringen av hele dette området er i seg selv en stor jobb. Det tar også to mann en hel dag å montere en av de nærmere 40 utehyttene som vi har satt opp til dyra. De runde ferdighyttene er engelske, men vi har sjøl bygd en del overbygg og alle fôringsstasjor i tre. Vi har også satt opp drikkestasjoner med vanningsnipler. Grisene beiter naturligvis en del i skogsområdene, men hvor mye dette utgjør av fôrrasjonen er vanskelig å bedømme. Det går med mye kraftfôr, og dette kjører vi ut til fôringsstasjonene med traktor. Så dette er en forholdsvis arbeidskrevende produksjon. Men jeg har lenge lagt vekt på å fôre fram kjøtt med god dyrevelferd og god bærekraft, sier Arne Nicolai Bøhmer.

 

– Litt meningsløst

Han driver altså ikke økologisk produksjon, men kjøttproduksjon basert på norskproduserte råvarer og proteiner. – Noe annet synes jeg hadde vært litt meningsløst. Det ville vært galt å drive friluftsproduksjon av gris basert på importert soya. I samarbeid med fôrleverandøren Strand Brænderi får jeg nå et kraftfôr basert på norske kornråvarer, åkerbønner og erter til erstatning for importerte proteiner i form av soya og andre produkter, sier Bøhmer. – Ser du for deg å utvikle en egen merkevare av dette? – Det hadde naturligvis vært drømmen, og med erfaringene fra i sommer kommer jeg nok til å fortsette med denne produksjonen også neste år. Jeg håper å kunne drive en en konsesjonsbesetning på denne måten. Jeg fikk smågrisene gjennom slakterisamvirket, som hadde overskudd av smågriser i sommer. Men jeg fikk problemer med å få det jeg oppfatter som riktig prissegment for denne produksjonen, så nå blir disse grisene levert til Nordfjord slakteri. Jeg får naturligvis en merpris for dette kjøttet, og det er helt nødvendig. Det er betydelig merarbeid og merkostnader ved å drive på denne måten, men jeg vet ikke hvordan slakteriet kommer til å selge og markedsføre dette ennå, sier han.

 

Skremmes av strømmen

Det er strømførende gjerder rundt alle skiftene, og så langt har det ikke vært store problemer med griser som stikker av. Det har skjedd at noen har prøvd å grave seg ut under gjerdet, og når de får et støt i ryggen kan de være vanskelige å drive tilbake. De vil ikke oppleve det en gang til.