Publisert: 21.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Solgte mat til bondens pris

Over tusen mennesker sto i kø på Narinkens torg i Helsinki da finske bønder solgte rugbrød, kjøtt, poteter og egg til samme pris som bonden får for produktene sine.


Solgte mat til bondens pris

Over tusen mennesker sto i kø på Narinkens torg i Helsinki da finske bønder solgte rugbrød, kjøtt, poteter og egg til samme pris som bonden får for produktene sine.

Helsinki, Finland

– Ja, dette tok helt av, forteller informasjonsmedarbeider Mia Wikström i Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund (SLC) til Svin. Det var den 14. november bondeaksjonen ble gjennomført flere steder i Finland. Ideen kom opprinnelig fra MTK, som er den dominerende bondeorganisasjonen i Finland. Aksjonen ble gjennomført i et samarbeid mellom MTK og SLC, som organiserer svenskspråklige finske bønder.

Forbrukernes pris på det som på svensk kalles «bitstek» av gris er for eksempel 8,23 euro per kilo. Produsentens andel av denne prisen er 19,2 prosent (1,58 euro), og dette ble altså svinekjøttet solgt for. I Finland stikker industrien og handelen av med 69,3 prosent av prisen, og momsen tar de siste 11,5 prosentene. For tida får finske svineprodusenter snaut 12 kroner kiloen for svinekjøttet sitt.

På samme måte solgte de finsk rugbrød, egg, storfestek og poteter. Hensikten var naturligvis å vekke forbrukernes oppmerksomhet om hva råvareprodusentene faktisk sitter igjen med av det de betaler for maten.

Og gjett om de lyktes. Både trykte media og etermedia kastet seg over saken, og det ble som sagt lange køer av folk som ville sikre seg mat til produsentpris. Klokka 11 startet salget, og klokke 13-14 var allerede de tusen produktene i hver produktgruppe utsolgt. De fleste som møtte opp ble overrasket over hvor liten andel av prisen bøndene faktisk får. «Hvorfor forteller dere ikke mer om dette?» var det flere som spurte.

Så vellykket ble aksjonen at de finske bondeorganisasjonene ble tildelt en markedsføringspris for stuntet.

En idé for norske bønder også?