Publisert: 03.12.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Snudde Vestfolds grisebønder 180 grader

– Stemningen dalte og ble mer og mer negativ. Vi godtok ikke dette, og startet prosjektet ”Opptur svin”. Målet var å lage en mer robust bonde, sa svineprodusent Anne Andvik.

 


Snudde Vestfolds grisebønder 180 grader

– Stemningen dalte og ble mer og mer negativ. Vi godtok ikke dette, og startet prosjektet ”Opptur svin”. Målet var å lage en mer robust bonde, sa svineprodusent Anne Andvik.

 

Vestfoldbonden fortalte at prosjektet har som mål å sette produsentene bedre i stand til å takle opp- og nedturer. Til å hjelpe seg i denne prosessen trakk de inn Tore Brantzæg, en mann som blant annet har lang erfaring i omstillinger i luftfart og andre deler av næringslivet. Tanken har vært å overføre erfaringer fra andre bransjer som har vært eller er i tøff omstilling til landbruket. Finnes det noen triks ig tips til hva bonden kan gjøre sjøl? Hvordan håndterer en familien? Og hvordan driver en gården gjennom en turbulent periode?I sentrum av prosjektet tegnes det opp tre runde sirkler. I den ene står det ”meg selv”. I den andre står det ”familien”, og i den tredje står det ”gården”. Det er samspillet mellom disse tre sirklene det hele dreier seg om. På det første informasjonsmøtet kom det hele 100 stykker. Det må sies å være svært bra når en vet at det ikke er mer enn 85 grisegårder i Vestfold. De følte at de hadde truffet en viktig nerve. 33 gikk videre og meldte seg på kurset i prosjektet, og 31 fullførte. De fleste av disse har antakelig gjennomgått en fullstendig snuoperasjon inni hodet sitt. Nå dreier det seg om holdninger og annerledes tenkning, en tenkning som involverer den enkelte, familien og gården. Hvis ikke norsk svineproduksjon har muligheter i et fylke som Vestfold, hvor er det mulig å satse da?I tillegg til de tre hovedelementene som er nevnt ovenfor inneholder også kurset en bolk som omhandler god praksis i grisehuset på en enkel måte. Dette skjer i samarbeid med Norsvin. Til slutt utvikles det en såkalt ”Rosa knapp”. Det er et lavterskel hjelpetilbud til de som føler at de trenger hjelp i sin situasjon. Da skal eksperthjelp stille opp for å hjelpe den enkelte til å ta de rette valg.