Stikkord:
Snart kommer hampshirekjøttet
I februar reiste 12 hampshireråner fra Kjell Bjørneng på Vormsund nordover til Trøndelag. Her skal de leies ut til svineprodusenter. Så til jul blir det servert juleribbe med innslag av hampshire.
– Hampshiregrisen skal gi norske svineprodusenter bedre økonomi ved å gi høy kjøttprosent, rask tilvekst og lavt fôrforbruk. Industrien vil få økt slakteutbytte, god sidekvalitet og høy andel edle stykningsdeler, sier Karl Kristian Kongsted i Kjøttbransjens Landsforbunds (KLF) datterselskap ScanPig.
Bønder som produserer til private KLF-slakterier har som kjent hittil kunnet bruke to raser i griseavlen. Men med innføringen av hampshire håper nå KLF å tilby en tredjerase, en farrase, som kan heve kvaliteten og økonomien for sine produsenter og slakterier ytterligere. De tolv rånene som nå er sendt til midt-Norge skal først og fremst brukes i ni besetninger i regionen, men dråpene er tilgjengelige for alle som har lyst til å prøve.
Det var i 2005 at KLF og datterselskapet ScanPig importerte et 40-talls hampshiregriser fra Sverige via Finland. De svarte purkene med den karakteristiske hvite stripa over nakken har hittil fått kull på åtte-ni grisunger.
– Grisen er fin å ha med å gjøre, sosial og nysgjerrig. Det er litt mer lyd i disse rånene enn de jeg var vant til tidligere, sier Kjell Bjørneng. Det er han som har kjernebesetningen på Vormsund.