Publisert: 11.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Snart kommer hampshirekjøttet

I februar reiste 12 hampshireråner fra Kjell Bjørneng på Vormsund nordover til Trøndelag. Her skal de leies ut til svineprodusenter. Så til jul blir det servert juleribbe med innslag av hampshire.


Snart kommer hampshirekjøttet

I februar reiste 12 hampshireråner fra Kjell Bjørneng på Vormsund nordover til Trøndelag. Her skal de leies ut til svineprodusenter. Så til jul blir det servert juleribbe med innslag av hampshire.

 

– Hampshiregrisen skal gi norske svineprodusenter bedre økonomi ved å gi høy kjøttprosent, rask tilvekst og lavt fôrforbruk. Industrien vil få økt slakteutbytte, god sidekvalitet og høy andel edle stykningsdeler, sier Karl Kristian Kongsted i Kjøttbransjens Landsforbunds (KLF) datterselskap ScanPig.

Bønder som produserer til private KLF-slakterier har som kjent hittil kunnet bruke to raser i griseavlen. Men med innføringen av hampshire håper nå KLF å tilby en tredjerase, en farrase, som kan heve kvaliteten og økonomien for sine produsenter og slakterier ytterligere. De tolv rånene som nå er sendt til midt-Norge skal først og fremst brukes i ni besetninger i regionen, men dråpene er tilgjengelige for alle som har lyst til å prøve.

Det var i 2005 at KLF og datterselskapet ScanPig importerte et 40-talls hampshiregriser fra Sverige via Finland. De svarte purkene med den karakteristiske hvite stripa over nakken har hittil fått kull på åtte-ni grisunger.

– Grisen er fin å ha med å gjøre, sosial og nysgjerrig. Det er litt mer lyd i disse rånene enn de jeg var vant til tidligere, sier Kjell Bjørneng. Det er han som har kjernebesetningen på Vormsund.