Publisert: 24.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Smittsom grisehoste – snart en saga blott i Norge!

Norsk svineproduksjon vil høyst sannsynlig nå en milepæl i løpet av 2005. Da vil alle svinebesetninger i Norge være fri for smittsom grisehoste, Mycoplasma hyopneumoniae.


Smittsom grisehoste – snart en saga blott i Norge!

Norsk svineproduksjon vil høyst sannsynlig nå en milepæl i løpet av 2005. Da vil alle svinebesetninger i Norge være fri for smittsom grisehoste, Mycoplasma hyopneumoniae.

 

Dette er intet mindre enn en verdenssensasjon, da ingen andre land i verden har greidd dette. Smittsom grisehoste er en meget tapsbringende sjukdom som fører til nedsatt tilvekst, økt fôrforbruk og lidelse for de sjuke dyra.

Takket være målbevisst satsning fra en samlet grisenæring med Helsetjenesten for svin i spissen, har dette unike dugnadsarbeidet latt seg gjennomføre. Men den aller viktigste faktoren til at vi snart er fri for denne tapsbringende sjukdommen, er den store satsningen fra den enkelte svineprodusent. En sanering av mykoplasma er en kostnadskrevende prosess, og ikke minst meget arbeidskrevende for den enkelte svineprodusent.

Flere av Norsvins tillitsvalgte har også vært meget dyktige pådrivere til å få gjennomført denne aksjonen for å få utryddet mykoplasma fra norske svinebesetninger, og ikke minst helsetjenestekonsulenter og andre rådgivere i slakteriene. Mange praktiserende veterinærer har også gjort en kjempeinnsats. Det samme har Veterinæristituttet gjort ved analysen av prøvene.

Ved utgangen av 2003 var 2 230 besetninger ferdigtestet, 225 besetninger har vært positive og av disse har 169 besetninger sanert. Det er nå kun 56 besetninger igjen som er smittet, og en stor andel av disse vil helt sikkert sanere i løpet av 2004 og 2005. Det er nå kun 21 besetninger som ikke er testet, disse vil bli testet i løpet av kort tid.

I de grisetette områdene i Rogaland var det mange som mente det ville være håpløst å bli kvitt grisehosten fordi smitten kan spres med vinden, og at det var så mange besetninger som her var smittet som lå tett inntil hverandre. Men det har vært et meget godt samarbeid mellom Gilde Vest, de private slakteriene, Helsetjenesten og Norsvin. Dette samarbeidet kan tjene som modell for andre samarbeidsprosjekter.

Det er opprettet en egen koordineringsgruppe, ”Mykoplasmaprosjekt Rogaland” mellom de nevnte parter som har jobbet systematisk og målrettet med saneringsoppgaven. Her er alle praktiske aspekter har blitt kartlagt, og utfordringer løst på tvers av alle grenser! Mål har blitt nådd, og resultater oppnådd. Meget positivt, og ett flott eksempel på god samarbeidsånd som kommer hele svinenæringen til gode.

Også i mange andre strøk av grise-Norge har det vært satset sterkt på mykoplasmasaneringen. Alle besetninger i Nord-Norge, på Vestlandet og i Agder, Telemark og Vestfold er nå fri for smittsom grisehoste. Og i løpet av neste år vil resten av landet også komme etter!

Fra 1. januar 2006 vil alle slakteriene trekke 100 kr pr. slaktegris fra besetninger som ikke har sanert. Dette betyr at i praksis vil ganske sikkert alle positive besetninger sanere i løpet av 2005.

Dyrehelsen vår er et fortrinn og et gode både for produsentene, dyra og forbrukerne, som det er meget viktig å ta vare på. Etter hvert som vi får en friskere og friskere svinepopulasjon i Norge, blir det mer og mer viktig å satse på smittebeskyttelse og tiltak for å hindre smitte inn i besetningene. Den viktigste kilde til smittespredning er dyr. Derfor er det viktig at vi har fokus på både livdyrbevegelser og transport av slaktedyr. Spesielt når det gjelder livdyr er det viktig å unngå for mye transport på tvers av regiongrenser, og i forbindelse med purkeringer er det viktig å følge opp smittebeskyttelsen både i navet og i alle satellittene. En kjede er ikke sterkere enn det svakeste leddet!

Det kanskje aller viktigste tiltaket for å beholde vår etter hvert bedre og bedre dyrehelse er å sikre seg mot import av sjukdommer fra utlandet. Her er det viktig å følge næringens eget regelverk som blir regulert gjennom KOORIMP, husdyrnæringens koordineringsenhet for smittebeskyttelse ved import. Det er strenge regler for både import av fôr, kjøtt og kjøttprodukter, sæd, embryo og levende dyr. Disse ekstra strenge reglene, som går utover det offentliges minimumskrav, har alle husdyrorganisasjonene blitt enige om for å sikre at vår gode husdyrhelse blir beholdt.