Publisert: 08.06.2021 Oppdatert: 08.06.2021

Stikkord:

For mye papirarbeid

– slutter med slaktegris

Jobben med å være slaktegrisprodusent har blitt for mye papirarbeid og dokumentasjon for Jostein Grande på Ørlandet i Trøndelag. I sommer har han sitt siste innsett med gris. 


Bildet: Gården Hårberg på Brekstad, Ørlandet i Trøndelag har hatt slaktegris siden 1999, men i sommer er det slutt. Påbygd grisehus ligger bak fjøset til høyre. Foto: Jostein Grande

 

Jostein Grande (60) på Ørlandet i Trøndelag har gård med korn, slaktegris. I tillegg kjører han drosje. Han hadde tenkt å holde på med slaktegris noen år til, men i år er det slutt.

– Det har blitt for mye papirarbeid, dokumentasjon og regler. Jeg liker godt å jobbe i fjøset, men jeg er ingen papirmann. Jeg hadde ikke planlagt dette, men nå har jeg gått lei og slutter med gris, forteller Grande til Svin rett før han får sitt siste innsett. Grande får smågris fra fast leverandør, og har levert ca. 1600 slaktegriser i året.

– Selv om vi får fra én leverandør og det hele gjentar seg, må jeg hver gang skrive opp hvilke binger og rom grisene skal fordeles på. Jeg har problemer med å forstå at dette skal være nødvendig. Og det blir bare verre for hvert år. Jeg synes det har blitt for komplisert for en som kun er slaktegrisgrisebonde.

– I fjøset har jeg lite utfordringer med halebiting, men da jeg leverte sist pulje ble tre griser av 400 kassert på grunn av hoven hale. Da kom det også plutselig en kontrollør fra Mattilsynet på døra akkurat i det jeg skulle ut å kjøre drosje, forteller Grande. Tidligere er det sjelden han har opplevd at gris har blitt kassert med halebiting som årsak. Men det er først og fremst alt papirarbeidet, eller alt som må være fylt ut og i orden til enhver tid Grande reagerer på.

– Det passer ikke meg. Jeg synes rett og slett det kreves for mye å være slaktegrisgrisebonde, sier Grande til Svin. Han startet med slaktegris i 1999/2000 i totalrenovert kufjøs pluss et nytt påbygg. Etter det synes Grande han har hatt 20 greie år som svinebonde. I fjor ble fôringsanlegget oppgradert, og bonden på Ørlandet hadde egentlig ikke planlagt å slutte med gris. Men nå blir det slik likevel. Framtida som grisebonde er ikke ­lenger forlokkende. Om noen måneder leverer Grande sin siste gris.