Publisert: 12.07.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Slutter med slaktegris

Knut Arne Aarum i Fredrikstad har vært svineprodusent i 29 år. I januar sendes de siste grisene til slakt.


Slutter med slaktegris

Knut Arne Aarum i Fredrikstad har vært svineprodusent i 29 år. I januar sendes de siste grisene til slakt.

Vi er på Årum Østre i Fredrikstad Kommune. Her ble det bygd nytt grisehus i 1980. De neste 20 årene drev Knut Arne Aarum (61) med kombinert svineproduksjon. Etter årtusenskifte har det vært slaktegris på gården. Men i januar er også det slutt. Huset ble for øvrig bygd i isoblokk og var av de første med utvendig gjødselkum. Både hus og kum står seg godt.

– Planen var å drive til 2010. Da skal neste generasjon overta, og de har andre planer for huset, forteller Aarum. – Men når lønnsomheten er så svak som nå, sier vi like godt stopp med det samme, sier Aarum og fortsetter. – Kraftfôret er opp nesten 50 øre på et år, men kjøttprisen følger ikke etter. Det blir vel en justering, men ikke som dekker økning i kraftfôrpriser, tror Aarum.

Selv om lønnsomheten er svak i øyeblikket har han aldri angret at han satset på gris. – Det var ikke dumt å bygge grisehus i 1980. De neste årene var det veldig bra å drive med gris, men siden har det gått opp og ned. – Kostnadene har økt, marginene har blitt mindre, og en må være dyktigere, sier Aarum. I tillegg til kraftfôr mener han smågrisprisen har vært i høyeste laget siste år. Økonomien i slaktegrisproduksjon er derfor ikke som den burde vært. Aarum har i alle år lest bladet Svin og synes det har stått mye bra der. – Jeg liker godt gårdsreportasjer, økonomistoff og DB-analysene bak i bladet, opplyser Aarum.