Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Slepeslanger slår gjødselvogner

Bruk av slepeslanger i stedet for gjødselvogner har fått et løft de siste par årene. Selv om prislappen ofte havner rundt 300 000-400 000 kr velger mange slanger framfor vogner.


Slepeslanger slår gjødselvogner

Bruk av slepeslanger i stedet for gjødselvogner har fått et løft de siste par årene. Selv om prislappen ofte havner rundt 300 000-400 000 kr velger mange slanger framfor vogner.

–  Vi startet med selge irske SlurryKat for to år siden. Jeg trodde egentlig ikke dette skulle bli så stort, men nå selger vi klart mer slepeslangeutstyr enn gjødselvogner, forteller Hans Chr. Hektner i Hektner Maskin. Og i vår er det ekstra lang leveringstid på gjødselutstyr. England har hatt den våteste vinteren på 250 år og lett gjødselutstyr selger mer enn noen gang der borte. Det påvirker når utstyr kan leveres til Norge. På to år har Hektner Maskin solgt 50 slepeslangeanlegg i Norge. Mest på Østlandet og i Trøndelag, men også på Vestlandet. I vår har han også solgt et stort anlegg med GPS-styring til Sverige og Per Olof Hilmer (tidligere omtalt i Svin). Hilmer har stor svineproduksjon og 7000 dekar korn.

– Han var lei av alle kjøreskader etter gjødselentrepenører, forteller Hektner. 

100 anlegg solgt siste to år

 – Slikt utstyr blir bare mer og mer etterspurt. Vi har også solgt rundt 50 anlegg siste to år, forteller Kyrre Vastveit, daglig leder i Agromiljø. Nå kjøpes slikt utstyr gjerne i samarbeid med naboer. Ofte kan det være tre-fire stykker om utstyret. Prislappen starter på drøyt 200 000 kr. Skal du ha pumpe, spredebom og 600 meter med 4 toms slanger må du ut med rundt 220 000 hos Agromiljø og ca 290 000 hos Hektner Maskin. Skal du ha større pumpe, 1200 meter med slange, grovere tilførselslanger må du mer enn doble prisen. Du kan dessuten få bredere spredebom.  Standard her er 7,5 eller 9 meter hos Hektner og 12 meter hos Agromiljø. I tillegg til spredebom er både slangetromlene og kvaliteten på selve slangene ulike. Generelt er nå 4 toms slanger mest vanlig hos begge leverandørene.

– Men en del velger grovere første del av slangen for å få opp kapasiteten, forteller Hektner. Men hvis du har lange strekk eller mer enn 4 toms slanger må du også fort over på tømming med annet enn vann (trykkluft).

  

Tilskudd og klima bidrar

Flere fylker har hatt tilskudd til spredning av gjødsel med slepeslanger de siste årene. Det har hatt en effekt på salgsøkningen. Samtidig bidrar også dårlig vær til at flere velger slanger framfor gjødselvogner. Dessuten øker stadig besetningstørrelsen og ikke noe slår slepeslanger i kapasitet når en bruker slanger på 4 tommer eller mer. Men også når det gjelder vogner skjer endringer. Lette vogner i glassfiber er mer etterspurt enn tradisjonelle stålvogner. Det siste kunne en tydelig se på siste Agritechnica i Tyskland i november.  Nå er det mulig å bruke slepeslanger selv om avstand fra gjødsellager blir både to og fem kilometer. Men rimeligste løsningen når avstanden blir lang blir å grave en lagune eller bygge en rimelig kum i annet materiale enn betong. Gjødsel kan så transporteres med vogn eller nedgravde rør dit. For rør er klart rimeligere enn slepeslanger. Det siste koster fra 150 til 220 kr/m (4 tommer).