Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Slaktegris i storbinger

Mariann og Jørn Bjorland på Nærbø satser på slaktegris. Løsningen er et stort hus med tre rom som har hver sin Domino sorteringsvekt/fôrautomat.


Slaktegris i storbinger

Mariann og Jørn Bjorland på Nærbø satser på slaktegris. Løsningen er et stort hus med tre rom som har hver sin Domino sorteringsvekt/fôrautomat.

Vi er på Bjorland på Nærbø sør på Jæren. Her finnes to ferske slaktesvinprodusenter i Mariann og Jørn Bjorland. Fra før har de mjølkekvote på 180 tonn, men satser nå i tillegg på slaktegris. I fjor ble det investert drøyt fire millioner pluss egeninnsats i et 930 kvadratmeter stort konsesjonshus for slaktegris.

Selve huset måler 37 x 25 meter. Det har tre store rom/binger innvendig på 23 x 12 meter og en bred utlastningsgang langs ene siden. Ventilasjonsanlegget består av loftsventiler og ei stor avtrekksvifte gjennom tak i hvert rom. I tillegg er det montert ekstra avtrekksvifte i veggen for å øke kapa- sitet på varme sommerdager. – Dette er i følge leverandør en rimeligere løsning enn ei ekstra vifte i taket, forklarer Jørn Bjorland.

Omtrent midt i hver av de tre rommene er det plassert en Domino sorteringsvekt/ fôrautomat på spaltegulv. Hele midten av rommet består for øvrig av betongspalter, mens det er fast gulv på sidene. Det er muligheter for å plukke ut enkeltdyr til sykebinger i bakkant av automaten. Her er det også mulig å dele av en større eller mindre binge for utslakting, men ellers går alle grisene i en storbinge.

200 griser

– Leverandøren sier du kan ha opp til 250 griser her på en gang, men vi har cirka 230 i øyeblikket, opplyser Mariann. Det er hun som har ansvaret for slaktegrisen. Bjorland har avtale med slakteriet om å levere gris over 90 kilo, og da trengs god plass på slutten.

– Vi satte inn den første grisen 15. desember, og skal slakte ut i mars/april, sier Mariann. Hun og Jørn er spent både hvordan det fungerer og de gleder seg til første slakteoppgjør. Så langt synes de at det ser ut til at slaktegrisene har lært seg hvordan automaten fungerer, og de har tilpasset seg bra. – Vi har ikke hatt problemer med halebiting, men vi har satt opp en hjemmesnekra karusell med plankebiter som grisene kan leke seg i, forteller Jørn og viser oss. Her er grisen i full aktivitet med å jage og bite i plankebiter. Ellers brukes det sagflis i bingene på siden av spaltearealet.

– Det holder seg reint og trivelig her, sier Mariann. Fram til nå har hun brukt en del tid i grisehuset, både for å lære seg systemet selv, og for å lære griser som ikke er innom automaten hvordan de skal gå fram. – Fargemerking er fint. Da kan vi for eksempel finne ut om det er griser som ikke spiser, forklarer Mariann.

 

Framtidens slaktegrisløsning?

I løpet av halvannet år er det satt opp 30 stk Domino sorteringsvekt/fôrautomater i Norge. Alle er på Østlandet og i Rogaland og ingen er nord for Dovre. – De siste områdene kommer etter snart, tror produktsjef gris, Torgeir Bleken i Felleskjøpet. Han opplyser at de aller fleste har satt opp kun èn automat, men noen få har to eller tre. Løsningen hos Bjorland er ikke den vanligste. Normalt kombineres automaten med dypstrø eller talle. Men selve automaten står på spalter eller fastgulv. – Dette er mest vanlig i Danmark også, sier Bleken.

En del bruker også kun automaten til gris over 60 kg. En produsent innstallerer nå «treningsbinger» til gris som er under 60 kg, slik at den blir vant til Domino-løsningen før flytting. Dette skjer i Vestfold, der også Hans Kr. Heum nylig satt inn en slik automat – Jeg har en slik automat på halmtalle. Den løser problemet med utslaktingsvekt. Mange har altfor stor spredning på slaktevekta, og det finnes et stort potensiale her, sier Heum. – Men jeg har hatt ulike løsninger med gris i storbinger opp gjennom årene, og vet hvor fort halebiting plutselig kan komme. De som satser på dette uten talle/dypstrøløsning bør være spesielt oppmerksomme, advarer Heum. (se også artikkel Svin nr 4/08)