Publisert: 07.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Skottland, Sørlandet, Danmark og Galdhøpiggen

Hvor drar folk i svinenæringa på ferie? Har de ferie? Svin bringer her resultatet fra en uvitenskapelig, men fersk undersøkelse.


Skottland, Sørlandet, Danmark og Galdhøpiggen

Hvor drar folk i svinenæringa på ferie? Har de ferie? Svin bringer her resultatet fra en uvitenskapelig, men fersk undersøkelse.

 

– Vi var i Skottland på motorsykkeltur, forteller samboerne Per Buer (57) og Solveig Fosser fra Rakkestad i Østfold. Til daglig driver de en satelittbesetning i en purkering og får 32 griseklare purker hver åttende uke.

– I en satelittbesetning er det lettere å planlegge ferie, forklarer Solveig. I fjor var de i Sør- Afrika. I år gikk turen til Skottland med motorsykkel. De reiste sammen med et annet par, tok båten til Newcastle, kjørte over til vestkysten, nordover til Inverness og derfra gjennom landet tilbake til Newcastle.

– Vi var borte i ni dager. Kanskje litt lite for en slik tur, men likevel lenge hjemmefra til bønder å være, sier Per. De pleier ikke å dra på slike turer. Men Solveig har vært på motorsykkeltur til Orknøyene tidligere. Sammen har de vært på turer i Norge, men mest dagsturer, eller med en overnatting.

– En ni dagers tur blir annerledes. En vellykket tur avhenger i stor grad av godt vær, men det hadde vi, smiler Solveig og Per.

– Skottland ligner på mange måter Norge, men er likevel veldig annerledes. Det er veldig grønt og frodig, sier Solveig. Overnatting ordnet de gjennom Bed and Breakfast.

– Av og til måtte vi lete litt, men vi fant alltid et sted, opplyser Per.

For de som ikke synes Skottland er tilstrekkelig romantisk kan rådgiver Emma Stubsjøen i Hed Opp anbefale Venezia. Vi hadde en fantastisk ferieuke der, forteller Emma.

Norsvinsjef Harald Gjein har brukt sommeren til å nå de store topper. Han var på Galdhøpiggen. Styreleder Live Høystad fra Ringebu derimot sverger til Sørlandet.

– Vi var i Lyngør for fjerde år på rad, forteller Høystad. Normalt er de der første uka i august, og har alltid hatt fint vær.

Sjøferie frister flere. Best har kanskje Solfrid Våset og Ottar Weel ved Fredrikstad ordnet seg. De har hytte ved sjøen en kilometer fra gården.

– Vi flytter dit i sommerferien når været er bra, forteller Solfrid. Men ikke alle svinebønder har ferie. Det vil si noen greier å kombinere dette med jobb.

– Jeg var i Danmark, på opplæring hos en svineprodusent med transponderfôring, mens familien reiste til Legoland, forteller Tjalve Braut fra Klepp (Han heter ikke Trygve som Svin skrev i nr. 6.). Kollega Joar Rekkebo på Frosta i Nord Trøndelag har derimot ikke vært på ferie.

– Vi har brukt sommeren til å bygge grisehus, forteller Joar. Ferien i år blir en tur til Stavanger og Pig Business i november. I Stavanger har også svineprodusent Rita Molberg fra Storfjord i Troms vært på familiebesøk.

– Sommeren er kort og hektisk i Troms. Vi har slåttonn og det hele. Det blir få feriedager, men kanskje det blir en utlandstur til vinteren, håper Rita.