Publisert: 25.11.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Skinkeribbe et alternativ?

I år blir den tradisjonelle ribba utfordret fra et kjøttstykke som kommer fra et helt annet sted på grisen.


Skinkeribbe et alternativ?

I år blir den tradisjonelle ribba utfordret fra et kjøttstykke som kommer fra et helt annet sted på grisen.

Gilde har utviklet et produkt som ser ut som en ribbe, smaker som en ribbe, men som likevel ikke er en ribbe. Det er inngått et samarbeid med Kiwi om salg av produktet, og 100 tonn med skinkeribbe (se bildet) fra Gilde skal i løpet av november og desember selges i Kiwi-butikker over hele landet. – Skinkeribba kommer fra låret til grisen, og ikke fra siden, eller den såkalte ribben. Den har samme stekemetode og bruksområde som ribba. Den ser ut som en ribbe og smaker som en ribbe, men er ikke en ribbe, sier kategoridirektør Anita Mikalsen i Nortura. Skinkeribba er benfri. I tillegg er det mye mer kjøtt på den enn på ordinær ribbe. Fordi skinkeribba er benfri, krever den også mindre steketid.

Men gammelribba holder stand

Men tradisjonell juleribbe holder stand. Den topper alle julemiddagskåringer år etter år, med pinnekjøttet på en god andreplass. Fra før har nordmenn kunnet velge mellom familieribbe, tynnribbe og krydret ribbe. Tall fra Kjøttvaremarkedet (Flesland Markedsinformasjoner AS) viser en økning i total omsetning av ribbe på 20 prosent på ti år, fra 6700 tonn i 2003 til 8100 tonn i 2012.