Stikkord:
Skal finne optimal slaktevekt
Slaktegrisprodusent og styremedlem Sveinung Svebestad i Norsk Kjøtt aksepterer ikke den store prisforskjellen som det kan være i dag mellom enkelte private slakterier og kjøttsamvirket.
Han mener at kjøttsamvirket bør heve slaktevektene på gris.
– Både Gilde og produsentene har tapt på at slaktevektene har vært lave. Vi vet egentlig ikke hva optimal slaktevekt er. Den kan være litt forskjellig hva som er optimal vekt for produsent, slakteri/industri eller marked. Industrien tjener i utgangspunktet best på tunge slakt, men trolig er den mest optimale vekta totalt sett noe over 80 kilo. Styret i Norsk Kjøtt vil framover ha fokus på å finne nettopp hva den optimale vekta er, opplyser Svebestad.
– Men vekter rundt 90 kilo slik enkelte slakterier har, er neppe optimalt for verken produsent eller marked. Så tunge slakt er en fordel kun for slakteri/industri, tror Svebestad. En mindre andel slike slakt er imidlertid ikke vanskelig å plassere i markedet.
– Men i dagens markedssituasjon taper produsentene mye på at vi slakter tunge slakt. Alle burde derfor være med å redusere vektene, sier Svebestad.