Publisert: 19.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Seiersrike, men sårbare


Seiersrike, men sårbare

 

Landets mest populære kjøtt, svinekjøttet, setter stadig nye rekorder. Produksjonen har økt jevnt i mange år, og det er intet som tyder på at trenden snur i 2006, snarere tvert i mot. I fjor produserte vi fem millioner kilo mer svinekjøtt enn året før, som også var et rekordår.

Gledelig er det også at vi har spist stadig mer svinekjøtt de siste åra. Forbruket gjør ingen store hopp framover, men økningen har vært jevn. I inneværende år, hvor vi venter ny produksjonsrekord, blir det viktigere enn noen gang at denne trenden ikke brytes. Folk setter åpenbart pris på svinekjøtt av god kvalitet til konkurransedyktig pris. Svinekjøtt har fått sin fortjente tetposisjon i kjøttmarkedet. Gledelig er det også å se at flere i restaurantbransjen setter spennende svinekjøtt på menyen.

Men fortsatt er vi små når det gjelder forbruk. Vi ligger langt etter våre svenske og danske naboer, men den positive grunntonen i markedet bør være en skikkelig inspirasjon i jakten på målet om 30 kilo per capita. Vi er ennå fem kilo under målet.

Men framgang kan fort snus til fall. Tydeligere enn på lenge har vi den siste tida sett hvor sårbare biologiske produksjoner er for sjukdom og smitte. Fugleinfluensa, kjøttdeigbakterier, kugalskap i Sverige og nå svinepest i Tyskland. Vi ser av reportasjer i dette bladet at samarbeidet mellom Norge og Sverige om mer effektiv svineavl kan bli bremset av helsemessige grunner.

Fallhøyden er stor. Det bør ydmykheten være også. Men hvis alle gjør hjemmeleksa ordentlig, og vi ikke rammes av direkte uflaks, så er utviklingspotensialet betydelig.