Publisert: 05.04.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Sehested ny avlssjef i Norsvin

– Norsvin har en stor og god avlsavdeling. Jeg får nye oppgaver med å lede den, en oppgave som jeg gleder meg til. Men jeg gruer meg litt også, sier Erling Sehested.


Sehested ny avlssjef i Norsvin

– Norsvin har en stor og god avlsavdeling. Jeg får nye oppgaver med å lede den, en oppgave som jeg gleder meg til. Men jeg gruer meg litt også, sier Erling Sehested.

Ved påsketider ble det kjent at avlsforskeren gjennom mer enn 20 år, Erling Sehested, er ansatt som ny avlssjef i Norsvin etter Bjarne Holm. I dag jobber Sehested som avlsforsker i Geno, og det har han gjort siden april 1998.

Men Sehested er godt kjent med avlsarbeidet på gris også. Han jobbet som avlsforsker i Norsvin fra 1990 og i åtte år før han tok avlsjobben i Geno. I Norsvin var Sehested blant annet sentral i arbeidet med å bygge opp et helt nytt avlsopplegg hvor blant annet BLUP-metoden ble tatt i bruk, en statistisk metode som den dag i dag brukes til å beregne avlsverdier for grisene våre. Norsvin tok tidlig i bruk verktøyet som blant annet gir større sikkerhet for avlsverdien, siden metoden bruker all tilgjengelig informasjon om slektninger.

– Og hva tror du er dagens utfordring for svineavlen i Norsvin?

– Det synes jeg det er for tidlig å kommentere konkret. Det jeg kan si er at jeg har en bestemt følelse av at det står svært bra til med det avlsarbeidet som gjøres i Norsvin. Resultatene taler for seg selv. De ansatte er flinke, og potensialet er bra. Avlsavdelingen i Norsvin er jo ganske stor og sammensatt, med feltapparat og forskere som jobber både på Hamar og her ved UMB på Ås. Jeg ser for meg at hovedbasen min fortsatt blir her på Ås, men jeg vil være i Hamar et par dager i uka og ellers bevege meg etter behov, sier Erling Sehested.