Publisert: 27.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Satser på ungdommen

Norsvin i Nes på Romerike besøker for tredje år på rad ungdomsskolene i bygda. De sponser skolene med svinekjøtt, gir undervisning og får god respons.


Satser på ungdommen

Norsvin i Nes på Romerike besøker for tredje år på rad ungdomsskolene i bygda. De sponser skolene med svinekjøtt, gir undervisning og får god respons.

 

– Finnes det noe high-tech for å skjære løk?

Spørsmålet kommer fra en niendeklassing på Runni ungdomsskole i Nes på Romerike. Klassen har fått besøk fra leder Knut Skovseth og Jon Oskar Erlandsen i Norsvin. Tilberedning av woket svinekjøtt og grønnsaker demonstreres av Erlandsen, som har vært på kurs. Han har godt håndlag med kniven, og jukser ikke, slik vi ofte ser profesjonelle kokker gjør på TV.

 

GÅR UNNA

Etter demonstrasjon av oppskjæring av svinekjøtt og grønnsaker, samt veiledning om woking, sender han rundt en smaksprøve på retten. Elevene er raskt framme med neven, og fatet er tomt før det har nådd alle. Retten falt i smak, og så er det elevenes tur. De oppfører seg eksemplarisk og følger alle anvisninger. Samtlige elever trives med heimkunnskap.

– Da slipper vi å skrive så mye. Dessuten er det hyggelig og gjøre noe praktisk sammen. I tillegg er det godt å spise noe annet enn tørr brødskive, sier Eva Viktoria Ulleberg.

 

KJÆRKOMMENT

Lærer i heimkunnskap Oddveig Skogheim, er også fornøyd med å få besøk av bønder i bygda.

– Dette opplegget er kjempeflott og vi setter stor pris på tiltaket. Det er ikke ofte vi får noe gratis. Med budsjetter som blir mindre og mindre er dette et kjærkomment tilskudd. Dessuten er det fint å få noen utenfra som kan demonstrere og veilede om et produkt de har god kunnskap om, sier læreren. Hun er glad for at skolen satser på faget, slik at de slipper å tegne mat som hun har hørt at enkelte andre skoler faktisk må gjøre.

Norsvin Nes har god erfaring med besøk i skoleklasser.

 

SPONSER SKOLENE

 – Vi blir mottatt med glede, og synes det er en god måte å markedsføre svinekjøtt på. Bieffekten er at elevene også får i seg mer grønnsaker, hevder Knut Skovseth. Han poengterer at forbruket av svinekjøtt i Norge er lavest i Norden, og det ønsker Norsvin Nes å gjøre noe med. Skovseth synes forbruket øker for sakte. I år har de utvidet tilbudet om wokekurs for samtlige lærer ved ungdomsskolene i bygda. Sammen med Norsvin Akershus sponser de elevene med kjøtt, grønnsaker, et forkle, samt en nøkkelring.

– Om sommeren har vi noen opplegg med grilling av svinekjøtt. Vinterstid er woking mer aktuelt. Svinekjøtt er magert og sunt, og vi opplever å nå fram til kundene, avslutter lederen i Norsvin Nes.