Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Satser på resteløs våtfôring

I Rogaland satser svinebønder på resteløs våtfôring. Olav Tjelta på Sola er en av de som har byttet til slik fôirng.


Satser på resteløs våtfôring

I Rogaland satser svinebønder på resteløs våtfôring. Olav Tjelta på Sola er en av de som har byttet til slik fôirng.

Olav Tjelta på Sola har smågrisproduksjon opp mot konsesjonsgrensa. Det har vært tradisjonell våtfôring på gården, men i høst ble det byttet til resteløs våtfôring. Det betyr at fôrrør og ventiler er beholdt, men fôrkjøkken, blandetanker, styring m.m er byttet.

– Det er vanskelig å vite eksakt, men så langt ser det ut som dette gir oss rundt fem prosent lavere fôrforbruk, sier Tjelta.  I så fall vil investeringen på en drøy halv million være inntjent i god tid før fôringsanlegget er nedskrevet.

– I tillegg får vi forhåpentligvis en helsegevinst med resteløs fôring, tror Tjelta. Tidligere har han hatt noen problemer med feilgjæring og dermed høyere fôrforbruk.

To blandetanker og bruktvannstank

Det nye anlegget heter Weda. Det består av tre firkanta tanker i rustfritt stål. I tillegg er en stor vanntank. Hos Tjelta er det to blandetanker, en på 500 liter for smågris, og en stor på 2000 liter for purker. Og alle anlegg med resteløs fôring har en bruktvannstank. Vann fra denne tanken blir brukt til å skyve ut fôret mellom hver fôring. Det betyr at det er ei «pølse» med vann som gjør denne jobben. Tjelta hadde 50 mm fôrrør fra før. Det er positivt da restmengden blir mindre. I originale Weda-anlegg er det dessuten en patentert innvendig spiralform på rørene omtrent som i ei rifle. Det hindrer separering av våtfôr.  

– I tillegg har Weda UV-lys i alle tanker. Det er viktig for hygiene, sier forhandler Roar Kvarme i RK Bygg og Montasje. Men UV-lys kan innstalleres også i andre våtfôringsanlegg.

Spesialsyre og telefonvarsling

Nytt er det også at pH-styring er integrert i anlegget.  Her tilsettes spesialsyre med smakstilseting.  pH blir senket til 4,7.

–  Spesialsyra er dyr, men jeg tror den er verdt det, sier Tjelta. Ellers setter han stor pris på den automatisk rengjøringa av anlegget. Det vil si at rengjøring ordner seg helt sjøl når den er programmert til å skje.

– Hos oss vil det si hver fjortende dag, sier Tjelta. Tidligere måtte han gjøre denne jobben manuelt, og det gikk lett for lang tid mellom hver gang. Tjelta kan også følge med på fôring, rengjøring og eventuelle feil på sin smarttelefon.

– Jeg har akkurat vært et par dager på reise, men kunne likevel skjekke at fôringen gikk normalt. Hvis jeg hadde fått feil hadde jeg kontaktet avløser, opplyser Tjelta. Det er høy brukervennlighet og også enkelt å skifte språk på menyen. Det siste er greit når en har utenlandsk arbeidskraft.

Tysk våtforingsanlegg

Weda er et tysk våtfôringsanlegg som i Norge forhandles av RK bygg & Montasje på Bryne. Det er så langt solgt 11 anlegg. Det beste og rimeligste er selvsagt å vurdere dette ved nybygg, men det finnes også de som gjør som Tjelta, og bytter ut eldre våtfôringsanlegg. Det heter det i produktbrosjyren at anlegget har stor nøyaktighet selv ved små fôrmengder og kan takle lange fôrsløyfer svært godt.