Publisert: 08.04.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– Sammen skal vi reise kjerringa

Sviktene eksportinntekter i USA skapte rekordunderskudd i millionklassen. Dette bekymrer Norsvin. Styreleder Kristin Ianssen legger ikke skjul på at situasjonen er alvorlig.

 


- Sammen skal vi reise kjerringa

Sviktene eksportinntekter i USA skapte rekordunderskudd i millionklassen. Dette bekymrer Norsvin. Styreleder Kristin Ianssen legger ikke skjul på at situasjonen er alvorlig.

 

Spranget fra festrusen i jubileumsåret 2008 til bakrusen i 2009 ble ubehagelig stort. – Jeg er realistisk optimist på vegne av virksomheten vår både hjemme og ute. Sammen skal vi reise kjerringa. Men vi trenger større økonomiske midler for å greie USA-satsingen finansielt. Klarer vi dette uten å miste styringa? Jeg kan forsikre alle om at administrasjonen på Hamar og i USA kjenner alvoret på kroppen. Vi er i et nådeløst marked, samtidig som vi er avhengig av at også USA bidrar med penger tilbake til Norsvin. Nå må vi sikre oss muskelkraft til å greie dette, sa Ianssen i sin tale til årsmøtet i Norsvin på Hamar 22. mars.Norsvin er ved sitt ”point of no return” i USA.

 

Tre fluer i en smekk

 

Hun sa at Norsvin virkelig har møtt det internasjonale markedet gjennom erfaringene i USA. Det er brutalt å få ”tre fluer i en smekk”, som hun sa. Eksplosjonsaktig økning fôrprisene, finanskrise og H1N1 har gitt ei utfordring utenom det vanlige. Først økte kostnadene. Deretter sank etterspørselen som følge av finanskrisa, og til slutt ble folk redde for å spise svinekjøtt.- Mange ble defensive, og konsentrerte seg om å overleve. Men heldigvis er optimismen stigende nå. Og avlsmaterialet vårt er etterspurt. Vi har nå så mange underskrevne avtaler at det bør være mulig å lage sikrere prognoser, spesielt for USA, sa Ianssen. Norsvin analyserer nå grundig hvordan en skal angripe det amerikanske markedet videre. Skal det skje på en bredere eller smalere vei? Skal det skje alene eller sammen med andre? Eller skal Norsvin fortsette som før?

 

Hull i helsepyramiden

 

I Norge slo heldigvis ikke finanskrisen og A H1N1 ut i salgssvikt. Salget har holdt seg oppe, noe som borger for tillit fra norske forbrukere. Informasjonen om at svinekjøttet ikke overførte sjukdom og trygt kunne spises slo tydeligvis igjennom her hjemme. Mange har gjort en stor innsats i forbindelse med sjukdomsutbruddet. Mediefokuset ble enormt, men heldigvis slapp vi unna en helt umenneskelig klappjakt på de involverte. – Vi ser at vi har svakheter i helsepyramiden. Livdyrflyten av smågris og avlsdyr er ikke tilfredsstillende. Jeg skulle også ønske at hele næringa sto bedre samlet enn det vi gjør når det gjelder å ta vare på den viktige dyrehelsa. La oss få en konkurransenøytral dyrehelsestrategi som holder vann, ba Kristin Ianssen.