Publisert: 05.05.2021 Oppdatert: 05.05.2021

Stikkord:

Samler inn rundballeplast gratis

Norske bønder er allerede verdensmestre i gjenbruk av landbruksplast. Nå styrker Felleskjøpet resirkuleringen med gratis henting av plast hos bonden. 


 

Målet er å samle inn 2 000 tonn plast i 2021.Plast er svært viktig for konservering og utnyttelse av norsk gras. Landbruket i Norge bruker i dag om lag 13 500 tonn plast totalt i sin produksjon. Grønt punkt, som har ansvar for gjenvinning av ­landbruksplast, anslår at over 85 prosent av plasten blir resirkulert. Det er helt i ­verdenstoppen, og langt over samfunnet for øvrig. Av all plastemballasje utenom landbruksplast gjenvinnes bare 40 prosent av 130 000 tonn, mens resten går til energiutnytting.

En pilotordning i Østerdalen, Trøndelag og Helgeland for henting av rundballeplast på gårdene er gjennomført siste året. Nå utvides ordningen til hele landet, med unntak av Rogaland og Agder, hvor Felleskjøpet Agri ikke har virksomhet. Kravet til bonden er at plasten holdes ren for fôr-rester, jord og snø, og at den komprimeres slik at den lettere kan transporteres til resirkulering.