Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Så er det på’n igjen – i grisens år!


Så er det på’n igjen – i grisens år!

 

Jeg synes ikke det er lenge siden jeg stod på talerstolen i representantskapet i Norges Bondelag for å argumentere for Norsvin sine innspill til jordbruksforhandlingene. Min debut som styreleder, og det er allerede 10 måneder siden. Nå er vi i gang igjen! Bondelaget gikk friskt ut i desember med antydning om 2 kroner ned på målpris og økt dyretallstøtte. I tillegg kom det signaler om bortfall av produksjonstilskudd til nyetablerte svineprodusenter som starter i 2007. Greit at de tar initiativet til å få i gang debatten.

2 kroner redusert målpris er veldig dramatisk, og en overdramatisering av situasjonen ! Det er fortsatt et tøft marked men med noen lyspunkt. Vi kom oss gjennom 2006 med reduserte lager av svinekjøtt i forhold til hva vi gikk inn i året med. 600 tonn er mye kjøtt. Det vi dessverre ikke kjenner er lagerendring av stykningsdeler i foredlingsbedriftene. Det ble kjøpt mye fra reguleringslager på slutten av året. Var det på grunn av lav pris eller tomme lager, eller begge deler? Håper noen kan ta på seg jobben med å studere den saken. Det hadde vært et nyttig supplement til prognosene som bare tar hensyn til skrotter på reguleringslager.

En annen positiv trend er seminsalget. Det positive er at trenden er negativ!

Skal vi være glad når noen slutter? Egentlig ikke. Vi trenger hver eneste én for å opprettholde store, inspirerende produsentmiljø. Disse miljøene løfter i flokk og skaper engasjerte, effektive svineprodusenter. Det er antagelig her vi finner morgendagens produsenter. Vi må bare se i øynene at vi raskt blir færre, men det må fortsatt være mulig å drive om en ikke har den største besetningen i bygda.

Apropos miljø; nå er det høysesong for studieringer. Hiv deg rundt og bli med i år også! Om ikke alt er like relevant for akkurat din produksjon, så blir det vel en kaffekopp og prat om andre aktuelle tema?

Til slutt – husk 2007 er «Grisens år» i den kinesiske kalenderen. Det skal være et dårlig år for investeringer, men et godt år for familieforøkelse. Lykke til!