Publisert: 19.04.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Risikofaktorer for dødelighet hos slaktegris


Risikofaktorer for dødelighet hos slaktegris

 

En undersøkelse gjort av Landsudvalget for svin i Danmark data viser at dødeligheten i slaktegrisperioden er høyere blant dyr som veier mindre enn 15 kg ved innsett i slaktegrisavdelingen og dyr som er behandlet for halthet, hjernehinnebetennelse eller halebiting i smågrisperioden.

En samla vurdering av danske data, en amerikansk og en belgisk undersøkelse viser at å øke avvenningsalderen over 28 dager og unnlate å sette inn gris under 15 kg i slaktegrisavdelingen er to viktige tiltak for å redusere dødeligheten. Videre er flere sykdomsrelaterte forhold både i smågris- og slaktegrisperioden vesentlige. Korrekt diagnostikk, tidlig behandling, samt god forebyggelse av sykdom vil derfor også ha positiv innvirkning på dødeligheten i slaktegrisavdelingen.

Det er gjort mange undersøkelser på dødelighet på smågris, men lite på slaktegris. En amerikansk undersøkelse fant at 68 % av dødeligheten på slaktegris skyldes akutte forhold. Av de akutt døde var 52 % døde av mave-tarmlidelser, 7 % av luftveislidelser, 9 % av blodforgiftning og resten av andre årsaker. Denne undersøkelsen viste videre at problemet med dødelighet i slaktegrisperioden er multifaktorielt og kan påvirkes via management.

I dansk effektivitetskontroll («In-Gris») ligger gjennomsnittlig dødelighet på 4 % i slaktegrisperioden. Den fjerdedelen som er best på tilvekst og fôrforbruk har et gjennomsnittlig tap på 3 %, og tilsvarende dårligste fjerdedel ligger på 5 %. Gjennomsnittlig dødelighet på slaktegris i In-Gris er 2 % for 2004.