Stikkord:
Ribbe i år også!
Av alle årets middager er det ingen det knytter seg større forventninger til enn julekveldsmiddagen. Og på kjøkkenet finner vi den typiske norske julesjefen; en kvinne i aldersgruppen 40– 49 år.
Dette kan vi lese i SIFO-rapporten «Julens mat og måltider» av forsker Annechen Bugge. Hensikten med undersøkelsen er å øke kunnskapen om hvilken rolle og betydning maten og måltidene har i julen.
På spørsmål om hva som er bestemmende for valg av julekveldsmeny svarer 41 prosent «tradisjon/spise slik vi alltid har gjort». Det vil si at 8 av 10 spurte gafler innpå med ribbe eller pinnekjøtt på julekvelden. Svineribbe er helt dominerende på det sentrale Østlandsområdet (60-70 prosent). For vestlendingene er julemat synonymt med pinnekjøtt (75 prosent). Det er mellom 14–16 prosent som velger pinnekjøttet på Østlandet. Men pinnekjøtt begynner å bli «hot» i Oslo, og kaprer tidligere ribbespisere. I de tre nordligste fylkene er det omtrent like mange som spiser svine- (47 prosent)/lammeribbe (49 prosent).
PINNEKJØTT HALER INNPÅ SVINERIBBA
Jenter fra Vestlandet tar med seg pinnekjøttradisjonen hjemmefra og utfordrer svineribba til svigermor på Østlandet og i Trøndelag. Flere og flere har pinnekjøtt på menyen julekvelden. Blant annet på bekostning av ribba. En ser at pinnekjøtt sprer seg til stadig flere steder i landet, også til steder som ikke har tradisjon for slik mat julaften. En av teoriene er at jenter som flytter fra Vestlandet tar tradisjonen med seg til nye områder. For eksempel er pinnekjøtt nå på frammarsj på Østlandet og i Trøndelag.
Vår mest tradisjonsbundne høytid
Tradisjoner og bosted er i høy grad med på å bestemme julemiddagen. Ribbe og pinnekjøtt er fortsatt førstevalgene: – 53% planlegger å spise ribbe på julaften. – 34% ønsker pinnekjøtt. – Pølse og medisterkaker ligger henholdsvis på 3. og 4. plass som favoritter.
Garantert sprø svor
For å være helt sikker på at julekvelden blir vellykket, gir vi deg de beste tipsene for hvordan du får ribbe med skikkelig sprø svor. Skulle det knipe er gjengen på Opplysningskontoret for kjøtt og Kjøttbransjens Elitelag å treffe på Ribbetelefonen lille julaften og julaften.
Ribbetelefonen: 820 30 200 – ring hvis du lurer.
FØRST:
• Kjøp ribba i god tid før julaften. Gni den godt inn med salt og pepper, dekk til med aluminiumsfolie og la den godgjøre seg i kjøleskapet i 3–4 dager. Da får krydderet tid til å trekke inn i ribba og gi en bedre smak. • Beregner du 500 g ribbe pr. person, har du også nok til julefrokosten.
SÅ VAR DET SVOREN:
1. Ribba må ha en god spekktykkelse, i praksis betyr det å ikke velge den magreste. Et tynt fettlag oppnår ikke høy nok temperatur til å danne bobler i svoren slik at den blåser seg opp. 2. Forvarm ovnen til 230 grader. 3. Legg ribba i langpanne med svoren opp. Legg en asjett/ tallerken under slik at ribba blir litt høyere på midten. 4. Hell over ca 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie. 5. Sett langpanna midt i ovnen ca. 45 minutter. Nå blåser ribba seg litt opp og svoren spriker. 6. Fjern folien (la asjetten ligge) og skru temperaturen ned til 200 grader. Sett ribba tilbake midt i ovnen og stek videre, 1–11⁄2 time for tynnribbe, 2–21⁄2 time for familieribbe. 7. Er ikke svoren sprø: Sett langpanna høyere i ovnen, og øk temperaturen til 250 grader – eller bruk grillen i ovnen. Følg nøye med, så du ikke brenner svoren! 8. La ribba hvile ca. 20 minutter før du skjærer den opp. 9. Medisterkaker, pølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.
ET GODT RÅD TIL SLUTT:
Ribba kan godt stekes tidlig på julaften eller dagen før. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering; 200 grader i ca. 30 minutter.
KILDE: Opplysningskontoret for kjøtt/ www.matprat.no