Publisert: 06.09.2010 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Rev det gamle, bygde nytt

 


Rev det gamle, bygde nytt

 

 

Tove Borud og Lars Talberg på Unneberg i Skjeberg, Østfold, har kombinert svineproduksjon. De har hatt gris i en ”ny” del fra slutten av 90-tallet, og et gammelt hus og fødeavdeling fra slutten på 60-tallet. I sommer rev de det gamle grisehuset og satte opp nytt der også. – Riving er omfattende prosess. Du kan ikke dra det gamle huset ut på jordet og stikke en fyrstikk borti. Du må ha en avfallsplan, der eternitt, elektriske kabler, kledning m.m. skal leveres som spesialavfall, forteller Talberg. Totalt kostet riving og klargjøring av ny tomt ca. 420 000 kroner.

– Men mesteparten av dette ligger i tomtearbeidet. Gammel betong er brukt som fyllmasse. Jeg anslår netto rivingskostnader til 150 000 kroner, sier Talberg. Den nye tomta ble også nesten dobbelt så stor som det gamle huset. Nå står det et nytt grisehus der med to fødeavdlinger, og til sammen 40 fødebinger der smågrisen går igjen til ca 30 kg. Bingene måler 3,75 x 2,30 og har betonginnredning. Nyfjøset med kontordel og sammenføyd med den gamle delen utgjør ca 530 kvadratmeter. Talberg har bygd et nøkkelferdig hus, og tror totalpris inklusive riving/tomtearbeid havner på et sted rundt 3,8 millioner. Da har de gjødselkum fra før.

– Bygging er fryktelig mye dyrere nå enn da vi bygde forrige gang. Men vi får noe vi trives mye bedre med, sier Talberg.