Publisert: 01.07.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Reime tok utfordringen


Reime tok utfordringen

 

– Vi forstod at noe måtte gjøres for å tilby tilstrekkelig rimelige byggeløsninger. Da var modulbaserte standardiserte grisehus måten å gjøre det på. Det som gjaldt var å få med entreprenørene for å kunne tilby dette som en pakkeløsning, forklarer Lars Oftedal i Reime Landteknikk. Han er selv svinebonde med slaktegris og forstår hva prisen må være for at det skal lønne seg å bygge.

– Vi kalte inn tre-fire alternative entreprenører og har jobbet ut konseptet med de som tente mest på ideen. Alternativet er at danskene hadde tatt over mer og mer av byggemarkedet. Vi hadde mistet arbeidsplasser og kompetanse på Jæren. Og hvorfor skal vi det når det finnes løsninger som kan bevare verdiskapningen lokalt? spør Oftedal.

– Vårt bygningsalternativ gir også et mer fleksibelt hus enn de danske løsningene jeg har sett. Det er dermed trolig enklere å få bankene til å finansiere, mener Oftedal. Han regner med å kunne tilby modulbaserte, standardiserte hus også som FTS, FT-25 og til gjeldpurker.

– Det vi gjør nå er bare starten, men vi trenger tid for å utvikle dette videre, sier Oftedal. Selve konseptet og typen grisehus er lansert i Rogaland, men kan selvsagt bygges over alt. – Det beste er om de som skal gjøre jobben finnes lokalt. Kanskje kan slakteri eller svineavlslag hjelpe til med å finne lokale entreprenører som kan tilby pakkeløsninger, spør Oftedal.

                                                       

REIME OG AK-MASKINER

Reime Agri er et helnorsk firma som lager svineinnredninger og gjødselhåndteringsutstyr på Nærbø på Jæren. Reime Landteknikk har vært innendørsmekaniseringsdelen av Reime. I tillegg til Reimes produkter, importer og selger de danske løsninger innen fôring og ventilasjon. Men AK-maskiner har kjøpt Reime Landteknikk av Reime og er dermed salgsorganisasjon i Norge. Det er også AK-maskiner som skriver kontrakt på bygging av de modulbaserte slaktegrishusene.