Publisert: 20.08.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Rånereisen til Russland

Hvis alt går etter planen har Topigs Norsvin eksportert cirka 400 landsvinråner innen årets utgang fra den norske karantenestasjonen til Russland. Den første ladningen ble sendt avgårde i juni.


Rånereisen til Russland

Hvis alt går etter planen har Topigs Norsvin eksportert cirka 400 landsvinråner innen årets utgang fra den norske karantenestasjonen til Russland. Den første ladningen ble sendt avgårde i juni.

Deretter går det nye forsendelser fram til de fire til seks måneder gamle rånene er levert. Det er svært strenge vilkår for å få eksportere disse dyra til Russland, og en egen russisk statsveterinær har tilbragt mange uker på karantenestasjonen som ligger i Nes i Hedmark. Adressen er kanskje litt misvisende, men den er for sikkerhets skyld Amerikaveien. Her passer hun på at Norsvins eget karantenesystem fungerer som det skal.

 

Strenge krav

Det er krav om SPF-status på dyra. Russerne har også stilt ekstra krav i forbindelse med karantenestasjonen, som er tilpasset for å imøtekomme de russiske kravene. Dette har skjedd med velvillig støtte fra Innovasjon Norge. Rånene må tilbringe minimum 21 dager i denne stasjonen, og det er mange prøver som skal tas. Det har vært et langt lerret å bleke i forhold til russiske veterinærmyndigheter og tollvesen gjennom en omfattende dokumentasjon av dyras helsestatus. Og alle dokumentene måtte naturligvis oversettes til russisk etter å ha vært innom det norske Mattilsynet for godkjenning. Russereksporten må derfor sees på som en stor honnør til den norske dyrehelsa. Norsvin vil også gi Mattilsynet honnør for rask behandling av eksportsertifikater og en løsningsorientert holdning.

 

Avskåret

– Alle EU-land er avskåret fra å eksportere til Russland på grunn av afrikansk svinepest i Litauen, Latvia og Polen. I tillegg er USA og Canada utestengt fra å eksportere på grunn av PED. Russland ønsker ikke import fra EU og USA. Vi vet alle at det er en vanskelig politisk situasjon i Sentral-Europa om dagen, og dette er også en delikat sak for oss. Vi er bekymret for å tiltrekke oss for mye oppmerksomhet om eksporten, men samtidig er jo den en veldig interessant markedsmulighet for oss, sier Anders Øfsti, ansvarlig for råneeksporten til Russland i Topigs Norsvin.

 

Filtrert transport

En ting er at det er stilt spesielle krav til den norske karantenestasjonen. Det stilles også strenge krav til livdyrtransporten. Det brukes en Rolls Royce av en bil til formålet. Bilen har kjøling og oppvarming med dobbel back-up. Ventilasjonsanlegget er i toppklasse, og bilen har egen batteribank i tilfelle motorstopp. – Det er vi som har ønsket såkalt filtrert transport. I praksis betyr dette at vi har virusfiltrering av all luft som går inn i bilen under transport, sier Øfsti. Reiseruta er også et eget kapittel for seg. Det er ikke tillatt å kjøre gjennom mellomeuropeiske land, men de har fått lov til å kjøre via Sverige og Finland. Fra Stockholm går bilen på ferje til Åbo. På grunn av den gode norske dyrehelsa tillater finske veterinærmyndigheter at de norske rånene hviler i Finland.

 

Store kunder

Den første ladningen av 80 råner gikk til Belgrankorm sør for Moskva. Dette er et mellomstort russisk integrert produksjonssystem med 25 000 purker til sammen. 100 råner gikk til en annen kunde i Belgorod. Også den største russiske svineprodusenten Miratorg skal ha råner. I dette integrerte systemet er det 130 000 purker. Rånene vil bli satt inn på en seminstasjon hvor oppgaven er å produsere sæd som distribueres ut til de forskjellige driftsenhetene kundene har. Øfsti sier at det er stor interesse for Topigs CIS, som er Topigs Norsvins operative selskap i Russland. Selskapet driver salg, kundestøtte og teknisk avdeling, slik at de rånene Norsvin nå bringer inn i landet blir fulgt opp av denne avdelingen. Samarbeidet i det fusjonerte selskapet gir begge parter fordeler, ikke minst fordi de er komplementære når det gjelder produkter. 

 

Betaler godt

Markedet for svinekjøtt er enormt i Russland. Prisene er gode, og etterspørselen skal være økende.

Russland har brukt store summer på å øke egenproduksjonen av viktige matvarer de siste åra, og de hevder sjøl at landet nå er oppe i en egendekning på 85 prosent når det gjelder svinekjøtt. Siden 1. februar i år har det vært Klondyke for russiske svineprodusenter, forteller Anders Øfsti. De har fått priser som likner på våre norske. Dette skyldes nok ikke minst at det ble et vakuum da EUs eksport av svinekjøtt til Russland stoppet opp. De eksporterte 25 prosent av svinekjøttproduksjonen sin nettopp til Russland. Nå er det brasilianerne som skal tette dette gapet.

– Tjener dere gode penger på eksporten?

– Marginen på eksporten blir ikke spesielt høy, men hyggelig. Kostnadsnivået i Norge er så høyt at vi ikke har de marginene som vi normalt beregner ved rånesalg. Men markedet er interessant framover, og eksporten er sikret med bankgarantier. Hovedpoenget med eksport fra Norge er å bygge opp en kundebase som gjør oss i stand til å forsvare egenproduksjon av råner i Russland, sier Anders Øfsti.