Publisert: 16.01.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Prolapset ble redningen

Med 50 kyr på båsen, makskvote i melkeproduksjon og mange andre oppgaver kunne ikke det tredje ryggprolapset kommet mer ubeleilig for Odd Christian Stenerud. Men det ble redningen.


Prolapset ble redningen

Med 50 kyr på båsen, makskvote i melkeproduksjon og mange andre oppgaver kunne ikke det tredje ryggprolapset kommet mer ubeleilig for Odd Christian Stenerud. Men det ble redningen.

– Jeg hadde ikke møtt veggen, men følte at jeg så bort på den, sier Odd Christian. Odd Christian og Margreta hjemme på gården Hogstein, et nes på Godøya med utsikt mot Ålesund på fastlandet. Nederst mot fjorden ligger Hogstein-fyret. Som tillitsvalgt i Norges Bondelag, engasjert i arbeidet på det lokale bedehuset, som kordirigent og styreleder på folkehøgskolen der han for over 30 år siden møtte kona Margreta, ville trebarnsfaren fått dagene til å gå, selv uten ansvaret for en gård. Men det er gårdbruker han først og fremst er. – I en periode da jeg hadde det veldig tøft, fikk jeg besøk av en mann jeg har stor tillit til. Jeg ba om en samtale. Vi gikk til fyret, satte oss ned, og så fikk jeg for første gang snakke om de belastningene jeg hadde. Jeg innså at det går an å si nei. Odd Christian satt i en klemme han tror mange bønder kjenner seg igjen i Mange ville sikkert si det burde være et enkelt valg: «Odd Christian, du må tenke deg om. Ett prolaps. To prolaps. Da må du gjøre noe!». – Men hva er valget? Jeg satt der med stor gjeld, med en familie som skulle leve. Da kom det tredje prolapset også. Jeg hadde sju mann i arbeid med å bygge ut fjøset, og vi hadde 50 kyr som skulle kalve. Margreta kjørte meg til sykehuset, og spurte «hvordan skal vi greie dette»? Men så mobiliserte hele familien, og vi kom oss gjennom. – Når du kjenner at motoren er svakere, må du tenke deg om. Odd Christian bestemte seg for å sortere: Hvilke oppgaver belastet ham i hverdagen? Og så plukket ham dem vekk. Sa nei til noe. Og ja til noe annet. Innførte noen vaner som gjorde pausene bedre og viktigere. – Det er banale ting, på én måte. Men de minuttene du tar fri blir det mer kvalitet over. Samtidig har jeg lært å fokusere på alt jeg har gjort i løpet av en arbeidsdag, ikke det lille som jeg ikke rakk. Det er utrolig viktig å stoppe opp og spørre seg selv hva det egentlig er som betyr noe for meg. Familien og vennene mine har vært viktig for meg. Men det er ikke alltid du finner svarene hos dine aller nærmeste, sier han. Når du leter etter svar trenger du noen som kan være klare og konkrete, sier han.

HMS-tjenesten

For ytterligere tips og råd om hvordan håndtere vanskelige situasjoner viser til til Landbrukets HMS-tjeneste (www.lhms.no) . Denne tjenesten ble for øvrig overtatt av Norsk Landbruksrådgivning fra 1. januar i år.