Publisert: 13.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Problemfri avvenning

Avvenningsdiaré og avvenning av smågris er og vil alltid være et viktig tema. På Pig Business ble det belyst av tre foredragsholdere.


Problemfri avvenning

Avvenningsdiaré og avvenning av smågris er og vil alltid være et viktig tema. På Pig Business ble det belyst av tre foredragsholdere.

 

Avvenning kan være problematisk, og som bonde kan du føle deg helt hjelpeløs, sa svineprodusent Harald Bøhnsdalen fra Skedsmo i Akershus på Pig Business. Han fikk plutselig store problemer rett etter at to nye smågrisrom ble tatt i bruk i 1997.

– Vi fôret da med Kvikk og returmelk. Det fungerte perfekt i starten. Det vil si i to innsett. Så startet problemene. De ble bare verre ettersom sommeren og varmen kom. Store fine grisunger døde, ofte uten forvarsel, forteller Bøhnsdalen. Lokale veterinærer mente problemet skyldes overfôring. Men det hjalp lite å fôre mindre, og tilveksten ble for dårlig. Bøhnsdalen tilsatte også syre, men problemene fortsatte.

– Jeg gruet meg til å gå inn i smågrisavdelingen. På det verste kunne 10 prosent av smågrisen være døde, forteller svinebonden fra Skedsmo. Akkurat da var han lite fornøyd med norske rådgivere. Han kontaktet en danske han tidligere hadde fått hjelp fra.

– Jeg fikk to råd. Jeg dusjet med Virkon-S tre ganger i uka de tre første ukene etter avvenning. Det andre var å gå inn med sinkoksid, forteller Bøhnsdalen.

Bøhnsdalen har våtfôring til all grisen. Sinkoksid gis rett i troa. Eventuell behandling starter fire dager etter avvenning. 2 gram sinkoksid per gris per dag i en uke er som regel nok. Fôrblandingen består av diefôr, miljøkomplett, returmelk og litt miljøfôr. Han har ozonanlegg i våtfôringstanken. Siste året er også Oregostim prøvd i drikkevannet. Griser som henger etter blir sortert ut og får Kvikk i tillegg. Bøhnsdalen har i dag en dødelighet etter avvenning på 0,5 prosent, og mener at alle med over 1 prosent tap bør ta tak i dette.