Publisert: 12.05.2020 Oppdatert: 12.05.2020

Stikkord:

Porcifer, pasta eller strøjern til spedgris?

Jern til spedgris kan gis gjennom ulike produkter og metoder. I Europa er det en trend mot mindre bruk av injeksjon, og mer bruk av alternativer som pasta eller støjern. 


Firmaet Vilomix har alltid solgt pasta til smågris, men selger nå en ny tysk type vist på Gris i 19. Den gis som vanlig i munnen rett etter råmelkperioden, pluss gjerne en gang til etter fire-fem dager. 

– Vi har gjort utprøvinger med godt resultat. Den nye pastaen inneholder foruten jern, vitamin A, D og E og probiotika, opplyser Tone Stigen Martinsen i Vilomix. Selskapet tilbyr også ­Porcifer, et nytt flytende finsk produkt på ei hendig 500 ml flaske og med lang holdbarhet. Denne har en annen jernkilde (jerndekstran), og kan være enklere å bruke for noen. Porcifer gis en gang etter råmelkperioden. Her er ikke anbefalt å kombinere med torv før det har gått 14 dager. I tillegg selger Vilomix også jernpellets for de som heller foretrekker dette. Doseringen er ca. fem gram pellets per smågris og dag fram til ei uke før avvenning.

– Det er et produkt vi har hatt lenge. Det er ikke det mest solgte, men en del bruker det og synes det fungerer godt, sier Martinsen. Vilomix selger produktene gjennom Norgesfôr og Fiskå. Felleskjøpet satser også på pasta med Pluss jernstarter.

Strøjern til gris
Triple-Fer er et produkt som Husdyrsystemer viste på gris i 19 og Agroteknikk 18. Dette er et produkt fra ScaGro i Danmark. Triple-Fer kan strøs i smågrishjørnet. Det gis på dag to til tre etter grising, og deretter to ganger ekstra med tre-fire dagers mellomrom. Produktet kommer i 15 kg sekker. Anbefalt mengde er 11 gram per grisunge. Svineprodusent Tjalve Braut i Klepp, Rogaland brukte tidligere jerninjeksjon. Nå bruker han kun Tripe-Fer som jerntildeling.

– Det gis enkelt i smågrishjørnet. Det sparer vi tid på. Produktet blir også litt rimeligere i bruk enn jerninjeksjon, sier Tjalve Braut til Svin.

– Vi har solgt dette i over to år nå og får stadig nye kunder. Det er særlig i Rogaland og på Østlandet dette har slått an, sier Tore Torkildsen daglig leder i Husdyrsystemer. Selskapet selger også Combi-Fer. Det er et tilleggsprodukt til vanlig jerntildeling for å øke hemoglobinnivå ekstra der det er store smågriskull. Combi-Fer gis to ganger ved dag 8 –10 og dag 14 – 16.

Porcifer er et nytt finsk jernprodukt i ­flytende form.

Strøjern gitt i smågrishjørnet er et alternativ til injeksjon eller pasta til smågris. Det finnes også strøjern som kan gis som tillegg der du har store smågriskull.