Stikkord:
PMWS – gir store tap i slaktegrisperioden
PMWS er en sykdom som etablerte seg i Norge i 2008. Den er nå påvist i over 40 besetninger. Det er kjent at sykdommen kan gi store tap, og et ferskt forsøk gav store tap i slaktegrisperioden.
I alle land med svineproduksjon er det mye fokus på Circovirus type 2 (PCV2). Det kliniske bildet av sykdommen har vi blant annet i form av PMWS. Den ble påvist første gang i Norge i 2003. Besetningene den gang ble slaktet, men i 2008 ble sykdommen påvist på nytt. I dag er PMWS funnet i over 40 besetninger.
Det finnes likevel ingen restriksjoner om du har denne sykdommen. De ”påviste” besetningene er først og fremst nord på Østlandet, samt noen i Rogaland. Blant besetningene er en satellitt i purkering hvor det nylig ble gjort et forsøk. Det finnes i dag godkjent vaksine til purker (Circovac) og også til smågris som forbygger sykdommen. Det er purkevaksinen som ble testet i et forsøk der 25 av 54 purker i ei pulje ble vaksinert. Forsøket ble finansiert av Norges Veterinærhøgskole (NVH), Veterinærinstituttet og Nortura. Det ble ledet av Tore Framstad ved NVH.
Vaksine gir effekt
Forsøket viser at vaksinen har tydelig effekt, men aller størst var effekten faktisk for slaktegrisprodusenten som kjøpte smågrisen. Der ble smågristapet redusert fra 6 til 0,6 % hvis smågrisen stammet fra vaksinerte purker.
– Jeg skal også regne på tilveksten i slaktegrisperioden, men har ikke tallene klare i dag, opplyser Tore Framstad. I dieperioden var det lite synlig effekt av vaksinen. Kanskje er det normalt at det er slik. Men det kan også være at sykdommen slår mindre ut fordi en god del av purkene er vaksinert. I smågrisperioden etter avvenning var det et betydelig tap. Dessuten var antall dødfødte grisunger stort hos både uvaksinerte og vaksinerte (størst). Det kan skyldes at purkene første ble vaksinert tre og seks uker før grising. Kanskje burde de vært vaksinert før bedekking. Generelt har denne besetningen hatt svært gode produksjonsresultater (antall avvente) selv om de sliter med PMWS. Men de har hatt problemer i smågrisperioden. Dette var også årsaken til at forsøket ble gjort nettopp i denne besetningen.
Sykdom i en satellitt- men ikke i ringen
Spesielt med PMWS er at sykdommen faktisk kan slå ut i en satellitt, og ikke være tilstede i resten av purkeringen.
– Dette har vi også sett i Sverige, og vi klør oss i hodet når vi skal svare på hvorfor det er slik. Men det er tydelig at miljøfaktorer betyr veldig mye, og PMWS i en satellittbesetning trenger ikke bety at resten av purkeringen har problem, sier overveterinær Peer Ola Hofmo i Norsvin. Han synes også det er merkelig at besetninger med PMWS fortsatt mottar helsegristillegg når de selger smågris.
– Det er tydelig at slaktegrisbesetninger her får et tap, og det bør gjenspeiles i prisen på denne smågrisen, sier Hofmo. Et alternativ kan være at det konsekvent kreves at PMWS-ramma smågrisbesetninger vaksineres. I dag er dette en frivillig ordning. Men i praksis må de fleste vaksinere for å få omsatt smågrisen.
Vaksinerer konsekvent
– Vi vaksinerer konsekvent purker i besetninger der det er påvist PMWS. I dag skjer dette med alle purker i fire purkeringer pluss i en enkeltbesetning, opplyser fagrådgiver Terje Iversen i Nortura. Han understreker at dette er noe besetningene må gjøre for å få solgt smågrisen. Men det er ikke noe lovpålegg rundt dette. Når vaksinasjon er foretatt vil imidlertid smågris fra PMWS-besetninger bli omsatt med helsegristillegg. – Vi kjenner ikke til at det er besetninger i Fatland som har fått påvist PMWS, men jeg utelukker ikke at det kan finnes besetninger også hos oss. Uavhengig av det, råder vi av og til besetninger, og da særlig nye besetninger, å vaksinere med Circovac en periode, sier rådgiver Rolf Gunnar Husveg i Fatland. Og hvis PMWS hadde blitt påvist ville disse besetningene også fått råd om å vajksinere, men ikke pålegg. – Vi har hatt to tilfeller av påvist PMWS hos smågrisprodusenter i Furuseth. Den ene produsenten har sluttet (eldre produsent), og i det andre tilfellet blir purkene vaksinert, opplyser livdyransvarlig Odd Dønnum i Furuseth.Circovac-vaksinen er for øvrig en dyr vaksine som koster besetningene en del. Prisen blir høy dels fordi ei pakke har 25 doser, og dosene har kort holdbarhet når pakka er åpnet. Særlig for små besetninger kan det derfor bli dyrt. .
Tabell (se vedlegg)