Publisert: 18.12.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– Pizza, Tapas og Danmark

Nils Røhnebæk er en kjent kar i svinemiljøet. Han var først svinebonde på Nes i Hedmark, er nå det samme på hjemgården til kona Solveig Kongsrud i Vikersund.


– Pizza, Tapas og Danmark

Nils Røhnebæk er en kjent kar i svinemiljøet. Han var først svinebonde på Nes i Hedmark, er nå det samme på hjemgården til kona Solveig Kongsrud i Vikersund.

 

Nils er fylkesleder i Norsvin Buskerud og er midt opp i årets møkkakjøring når Svin ringer.

– På selve dagen 12. mai er Solveig i USA på jobb (Solveig jobber i Norsvin). Jeg håper å ha gjort unna våronna til da. Det blir kanskje en liten feiring meg og guttene Syver (9) og Lage (3) med pizza og cola, tror Nils. Men første helga i juni blir det stort selskap med 60 gjester i Vikersund.

– Da blir det Tapas med svin som ingrediens, opplyser Nils. Noen uker seinere drar familien pluss noen venner på ferie til Danmark.

– Vi har leid et hus ved kysten og gleder oss til det, forteller Nils. Normalt er det ikke lett for en hedmarking å flytte fra Mjøsa. Men Solveig hadde en flott gård ved Badeveien i Vikersund, og Tyrifjorden er ikke noe dårlig alternativ til Mjøsa.

Hvordan er det å være svinebonde i jubileumsåret?

– Vi lever i ei spennende tid. Jordbruksforhandlingene blir veldig spennende, men også internasjonalt er det som nå skjer spennende. Det gjelder både WTO og ikke minst matsituasjon i verden. Men det er i grunnen positivt at bensin- og oljeprisen stiger. Transport har vært alt for rimelig. Det er noe som er feil hvis vi skal importere kjøtt og matvarer fra Sør-Amerika og New Zealand, mens de som bor på halvveien skal sulte, sier Nils.

– Her hjemme på Råen i Vikersund er det helt topp å være svineprodusent og bonde akkurat nå. Mai er en fantastisk måned, og du blir i godt humør hver gang slakteoppgjøret kommer, sier Nils, som har kombinertbesetning med cirka 26 purker.