Publisert: 20.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

pig busines$ – ei skikkelig vitaminpille for grisemiljøet

Trivsel og motivasjon er et viktig mål for arrangørene av svinekongressen Pig Business i november. Dette blir også et av hovedtemaene i fagprogrammet, sammen med fagforedrag om økonomi, helse og fôr.


pig busines$ – ei skikkelig vitaminpille for grisemiljøet

Trivsel og motivasjon er et viktig mål for arrangørene av svinekongressen Pig Business i november. Dette blir også et av hovedtemaene i fagprogrammet, sammen med fagforedrag om økonomi, helse og fôr.

 

Målet er at kongressen gjennom et tett og godt fagprogram, kombinert med tett og god sosial atmosfære, skal gi svineprodusentene og det svinefaglige miljøet et skikkelig løft. Stemningen er som kjent god i dag, og det er den forhåpentligvis også i tida framover til svinekongressen i Stavanger den 12. og 13. november i år. Men kongressen vil forhåpentligvis gi deltakerne enda flere vitaminer med tanke på neste vinter. Det kommer sikkert godt med. For utfordringene blir aldri borte i en bransje som dette.

Fagprogrammet er i hovedtrekk på plass, men de som vil ha en helt oppdatert versjon kan lese mer om detaljene på www.pigbusiness.no.

 Dette er hjemmesida til svinekongressens arrangører, og her ligger det også mye praktisk informasjon om andre forhold rundt kongressen.

 

ØKONOMI

Terje Vareberg, Martin Svebestad, Olav Eik-Nes, Louise Helmer, Per Bach Laursen og Harald Milli er noen av navnene i fagprogrammet. De vil først og fremst ha en økonomisk innfallsvinkel på sine innlegg, og her vil svineproduksjonen bli belyst både fra bank- og finansieringssida. Morgendagens muligheter med morgendagens gris, Superpurka i 2010, blir også presentert, samt ambisiøse visjoner om hvordan en kan nå 30 avvente ved å drive bedre. Kraftfôrpriser og kornpolitikk er også fagtema.

 

HELSE

Fagprogrammets helseavdeling byr på foredrag om nye truende grisesjukdommer, optimal ventilasjon og problemløsning, håndtering av diarré-problemer hos slaktegris og smågris, samt litt om framtidas norske helsegris SPF.

Til å belyse disse temaene hentes det inn folk som Bjørn Lium, Peter Hansen, Nils Terkelsen og Peer Ola Hofmo for å nevne noen.

 

FÔR

Er transponderfôring morgendagens løsning for drektige purker? spør Henrik Nilsen. Harald Bøhnsdalen og Freddie Helgesen skal snakke om problemfri avvenning. Riktig fôring med tanke på hold og melkeevne er temaet for Gunnar Sørensen, og Arnulf Fjermedal snakker om slaktegrisens aminosyrerespons. Faktorer som påvirker slaktekvaliteten er Hallgeir Stertens tema, og Arild Eriksen viser veien til god økonomi i slaktegrisproduksjonen. Sistemann ut her er Rolf Gunnar Husveg, som tar for seg grovfôr til gris.

 

MOTIVASJON OG TRIVSEL

Mange spennende navn står også på fagprogrammets avdeling for trivsel og motivasjon. Vi nevner Heine Grov, Ove Aanestad, Hans Chr. Palmer, Tor Soppeland, Geir Heggheim, Knud Daugaard og Ståle Kyllingstad.

Både fredag og lørdag blir det fellesforedrag. Kongressen åpnes ved at Hallvard Ween snakker om matfylket Rogaland. Per Anders Nordengen avrunder før festmiddagen over temaet ”Hvordan bevare livsgleden midt i alle endringene?”

Kongressen avsluttes søndag med Hans Agné som snakker om norsk gris’ suksess i Sverige og Harald Gjein som spør seg; Hva nå, mine venner?

Hovedsponsorer for Pig Business 2004 er Norsvin, Gilde og Felleskjøpet.

 

…..og her er menyen

Speket norsk griselår med stekt plommetomat, pinjekjerner og ruccola

Filét Nasse Nøff, bakt med Ole Brumms honning og Kristoffer Robins friske urter servert med sitrussauterte grønnsakerrotgrønnsaker, noe grønt, fløtebakt potet og rødvinssaus

Søtpotetkake med banan, lime, kokossaus