Publisert: 08.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Peter kjøper alt kraftfôret til grisen


Peter kjøper alt kraftfôret til grisen

 

Ved Klokkerholm ikke langt fra Fredrikshavn på Nord Jylland har Peter Michaelsen gård med svin og korn. Michaelsen sår 1950 dekar korn, og fôrer fram nærmere 10 000 slaktegris i året. Det er tørrfôring på gården.

– Vi kjøper alt kraftfôret, opplyser Michaelsen. Han tror det å kjøpe ferdig kraftfôr i Danmark er omtrent like vanlig som å lage fôret selv. Og kanskje er det en trend over mot mer ferdigfôr.

– Det er stor konkurranse og vi får veldig gode priser på kjøp av kraftfôr, forklarer Michaelsen.

I samarbeid med broren, som også har gris, legger denne svinebonden ut kraftfôrkjøpet på anbud.

– Vi får tilbud fra fire aktuelle kraftfôrleverandører. I øyeblikket betaler vi NOK 1,22 per kg kraftfôr som inneholder 106 fôrenheter, opplyser Michaelsen. Å lage eget fôr hadde blitt noe rimeligere, men kvaliteten på fôret hadde neppe blitt like god. Han er veldig godt fornøyd med kvaliteten på det han kjøper.

– Vi har et fôrforbruk på 2,53 fôrenheter per kg tilvekst. Det er vanskelig å klare med egen kraftfôrproduksjon. Dessuten blir kjøttprosenten lavere hvis vi lager kraftfôret selv, mener Michaelsen. Prisen på svinekjøtt er i øyeblikket NOK 10,50. Det er Michaelsen brukbart fornøyd med.

På gårdene til Michaelsen dyrkes hvete, bygg, raps samt frøproduksjon av raigras.

– Vi får cirka 90 øre kiloen for hvete og bygg. På raps er prisen ca 2,10 NOK. Den har steget med 50 øre på kort tid da biodieselproduksjon betaler bedre for raps enn fôrproduksjon, forklarer Michaelsen. Han skal så mye vinterraps til høsten. Raps og frøproduksjon har større fortjeneste enn hvete og bygg og bidrar også til at egen fôrproduksjon ikke er interessant. Som slaktegrisprodusent har Michaelsen heller ingen planer om å lage fôret selv.

– Det passer oss best med et enkelt opplegg der vi ikke har ansvar for å lage fôr med god kvalitet, men det er fint at noen lager eget fôr og bidrar til å presse prisen på kjøpt kraftfôr, sier Michaelsen. Selv ville han vurdert egen fôrproduksjon hvis han hadde hatt smågrisproduksjon istedenfor slaktegris.

– Det er enklere å lage et bra fôr til purkene og dermed mer interessant med hjemmemaling, tror Michaelsen.