Publisert: 11.08.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Persgård

Persgård i Halland var sveriges nest beste smågrisprodusent i 2013. De bruker norsk genetikk. Driftsopplegg og rutiner ligner også et norsk grisehus, men noe er annerledes.


Persgård

Persgård i Halland var sveriges nest beste smågrisprodusent i 2013. De bruker norsk genetikk. Driftsopplegg og rutiner ligner også et norsk grisehus, men noe er annerledes.

.

29 avvendte – går i null

Bilde 1142: 9 MILLIONER: Grisehuset fra 2010 måler 68 x 30 meter og kostet 9 millioner SEK.

Bilde 1139: – 2014 blir trolig det verste året vi har hatt økonomisk. Med 29 avvendte får vi dekket kostnadene, men neppe noe til egen lønn, sier Ørjan Bertilsson.

Bilde 1131: – Vi brenner bingene etter vasking. Dette har vi lært av kyllingbønder, forklarer Ørjan Bertilsson og viser fra gassbeholder og flammehåndtak.

Bilde1104: I STØVET: I støvet på smågristaket noteres klokkeslett når første grisunge ankom. .

Bilde 1103: FIKSERINGSFRI: Bertilsson har fikseringsfrie fødebinger på 3,2 x 2 meter. Likevel klarer de 29 avvendte pr purke.

Bilde 1116: Å lykkes med inseminering er viktig for å få topp resultater. Her er fast ansatt Anna L. Svensson i aksjon. Grisingsprosenten ligger på over 90.

Vi er ved i Halland i Sverige, et område mellom Gøteborg og Skåne der gårdene er relativt små (ligner norsk størrelse). Ørjan Bertilsson og kona Anna tok over Persgård med 60 purker i 1999. I dag har de mer en firedoblet purketallet og tredoblet kornarealet. Da har de kjøpt to gårder til og leid et par andre. Når vi er på besøk får Bertilsson telefon med tilbud om kjøpe av en fjerde gård, men synes prisen blir for stiv. Egentlig har de også mer enn nok med 276 purker og 1150 dekar korn. Det krever fokus å ta steget opp blant sveriges aller beste smågrisprodusenter. For to år siden var de nr 4, i fjor nr 2. Så langt i år er de enda et hakk bedre med 29 avvendte smågris. Gården hadde dessuten nylig besøk av en dansk journalist. Han fikk se fikseringsfrie fødebinger. Journalisten lette også spesielt etter halebitt smågris, men fant ikke en eneste. Det trodd han ikke var mulig.

46 i pulja, 6 grupper

Puljesystemet på gårder er litt spesielt. Purkene er fordelt på 6 grupper av 46. Det er normalt 4 men av og til 2 uker mellom puljene. – Det for å tilpasse oss vår viktigste kunde, en slakteprodusent som kjøper 450 smågris fra hver pulje. Dessuten er det enklere å ta ut ferier for både meg og ansatte med 4 uker mellom puljene, forklarer Bertillson. Selv blir det imidlertid sjelden mer enn ei uke i året pluss noen langhelger.

Grisehusene på gården var opprinnelig et gammelt ombygd fjøs med et påbygg fra 2006. Her er det nå smågrisbinger. Kjernen i produksjonen har blitt nyfjøset fra 2010 med to fødeavdelinger, inseminerings og gjeldpurkeavdeling. I tillegg har de ungpurker på en av de andre gårdene. På den gården har de også egen avdeling for dyr som skal slaktes. – Jeg ønsker ikke slaktebilen inn på